Goda råd om vintage

Stadsbibliotekets Kafé å läs-kväll hade något av publikrekord igår, när Elsa Billgren kom till Piteå för att lära ut allt hon kan om vintagekläder på en och en halv timme.

Många ville ha ett signerat exemplar av boken "Elsa Billgrens vintage" efteråt.

Många ville ha ett signerat exemplar av boken "Elsa Billgrens vintage" efteråt.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-12-06 06:00

Elsa Billgren har skrivit en bok i ämnet vintage, ett begrepp som hon tycker luddigt och därför gjort en helt egen definition av, eftersom det egentligen beskriver vin:

– Vintage är plagg gjorda mellan 1920 och 1969, oavsett i vilket skick de är eller om de är designerplagg. Det som kom före är antikt och det som kommit efter den perioden är second hand, sa hon och menade förstås sådant som går att köpa i andra hand.

Med hjälp av humor, stor kunskap, självdistans, många bilder och några medhavda vintageklänningar, lotsade Elsa Billgren sina åhörare bland personliga tips och allmänn historik.

Gemenskap och identitet

Att Elsa Billgren blivit vintage-nörd beror på en trestegsraket som började i sexårsåldern med farmors gamla klänningar och negligéer, fortsatte med teaterlinjens kostymförråd på Södra Latins gymnasium i Stockholm, och har utvecklats tack vare mammas kunskap om och passion för loppis- och containerfyndande, förklarade hon.

– Det handlar om identitet också. Min syster, mamma och jag kunde mötas på samma nivå redan när jag var barn tack vare det här intresset. Annars gavs inte så många tillfällen till det.

Innan Elsa billgren listade en rad årtal med tillhörande bilder som utgör milstolpar i vintageplaggens historia, konstaterade hon att fynd inte alltid har med ålder att göra och inte heller pengar.

– Vad som är ett fynd kan bygga helt på känslor. Det viktigaste är att man känner sig vacker i sina kläder och att man kan göra roliga skämt med dem.

Spännande nacketiketter

Elsa Billgren utgick från kvinnokläder och många nordamerikanska influenser när hon bland annat gick igenom vad som utmärker respektiveårtiondes skräddarkonst, så att publiken kunde följa med henne ut och vintagefynda som hon sa. Ett av många användbara tips som hon delade med sig av, var att läsa etiketten i nacken för att avgöra plaggets ålder.

– Vintagekläder saknar storleksangivelser, vilket gynnar den personliga stilen. De är i avsaknad av tvättråd också.

– Jag brukar titta på nacketikettens kvalité, på typsnittet, och om den är handsydd, sa hon och bekände att hon kan spendera en hel helg med att kontrollera nacketiketter på sajten vintagefashionguild.org där samtliga finns daterade.

Sådant ägnar hon sig åt inte bara för att kontrollera eventuella fynd, utan också för att lära känna nya märken så att hon kan ligga steget före.

– Våga köpa något före alla andra, medan det är billigt. Bästa fynden kan man göra på nätet, sa hon men tipsade också om mer eller mindre galna strategier för besök i andrahandsbutiker så att publiken fick sig flera goda skratt.

Elsa Billgren

Fakta

Svensk programledare, vintagemodebloggare, vintageexpert, heminredare (bland annat i tv-programmet "Äntligen hemma") och konsumtionsvägledare (personal shopper).

Född 1 februari 1986, dotter till konstnärerna Ernst och Helene Billgren.

Arbetade som reporter och programledare på ZTV direkt efter gymnasiet.

2010 var hon "Antikdeckarnas" vintageexpert i TV4Plus.

Har även arbetat för SVT och SR i flera program.

Aktuell med sin första bok "Elsa Billgrens Vintage" och sin skönlitterära debut med novellen "Man kan vinka till varandra från balkongerna" som nyligen getts ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!