Glödande miniskärgård

UTSTÄLLNING. Kondensatorer, glödtrådar, dioder och all möjlig annan elektronik är stommen i Bertil Wiklunds konsthantverk. I kombination med lera, trä, ett och annat hårstrå, en och annan glasskärva, blir de kasserade beståndsdelarna till skärgårdslandskap så små att de ryms inuti minsta glödlampa.

Piteå2008-02-20 00:00
NORRFJÄRDEN (PT)

Under februari står Bertil Wiklunds märkliga byggnationer i en glasmonter hos Norrfjärdens bibliotek.

Det är första gången de är tillgängliga för allmän beskådan sedan han för fem år sedan började visualisera sina fantiserade skärgårdar inuti glödlampor av olika storlekar.

- När jag blev pensionär från jobbet som brandman, tänkte jag att jag skulle prova något som jag gjorde i min ungdom. Då byggde jag landskap i ett par glödlampor, men de har försvunnit efter hand som jag flyttat, säger Bertil Wiklund.

Lim och specialverktyg

Han limmar ihop de små beståndsdelarna med hjälp av egentillverkade specialverktyg och bakom varje detalj ligger arbete i timtal. Närmast kan tekniken liknas vid bygge av klassiska flask-skepp, men det är inget tvivel om att Bertil Wiklunds landskapslampor kräver betydligt mera tålamod och finmotorik.

- Det värsta är när allt ramlar sönder, för det kan det göra. Jag improviserar, gör inga ritningar eller skisser. Det blir inte skalenligt, för jag försöker bara förverkliga en idé jag fått och så får jag fler medan jag håller på. Allt blir till på en höft ungefär, säger Bertil Wiklund.

Han bygger även båtmodeller och så har han byggt upp ett av sina miniatyrlandskap inuti en vril. Detaljerna är lika små som hos landskapen inuti glödlamporna och i varje liten skärgårdsstuga lyser det.

- Det är dioder från avlagda mobiltelefoner, de som sitter i knapparna. Jag har alltid varit intresserad av elektronik.

- Gubbarna är av limmad tråd och metreven av ett hårstrå. Allt tar lång tid och man måste vara funtad på ett visst sätt.

Bertil Wiklund förklarar att när han kommer in i ett flöde där allt fungerar, glömmer han allt annat. Då har han svårt för att sluta, han kan sitta i timtal.

Första utställningen

Bertil Wiklund säger att motiven kommer sig av att han varit i skärgården i hela sitt liv.

- Det är roligt att visa det här för andra än mina närmaste, det har jag aldrig gjort förr, säger Bertil Wiklund.

.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!