Fri entré till musikfest

Musikhögskolans studenter arrangerar återigen Midvinterfestivalen - Piteås charmigaste musikfest som dessutom är helt gratis att ta del av. Lärare, gästlärare och forna studenter är medaktörer i ett fullspäckat program under fem dagar, då det mesta som pågår i musikväg på skolan presenteras.

Lilla Sjöjungfrun är en av flera Disneyfigurer  i barnshowen.

Lilla Sjöjungfrun är en av flera Disneyfigurer i barnshowen.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2013-02-19 06:00

Festivalens första dag bjuder på fyra konserter inne i Studio Acusticum. På förmiddagen är Black box scen för barnföreställningen "Disneyshow" som 15-mannaensemblen spelat upp på olika skolor i länet sedan förra året.

- Det är nuvarande och tidigare studenter på musikhögskolan som valt figurer och musik ur Disneys värld, säger Kajsa Enqvist som är producent för årets festival.

Ensemblevariationer
Hon är själv musikstuderande och förklarar att i år är avdelningarna för media- och upplevelseproduktion inte direkt involverade i annat än affischerna. Däremot är ljudteknikerutbildningen engagerad som vanligt.

- Midvinterfestivalen är den största samlade produktion som de klassiska musikerna gör på skolan och årets program är en bra sammanfattning av vad vi sysslar med här, säger Kajsa Enqvist.

Varje dag ges en lunchkonsert i Acusticums foajé, med ensembler och solister. Sedan följer två kvällskonserter och den första på onsdagen har fått titeln "Känn dig blåst" då musikhögskolans blås- och stråkorkestrar gör gemensam sak i Stora salen.

Saxblås
Sedan tar internationella storheter vid på samma scen, när Stockholms saxofonkvartett ger sin konsert. De fyra håller också mästarkurser under veckan, då de i likhet med den italienska ensemblen för ny musik, Alter Ego, även agerar gästlärare.

- Båda ensemblerna är med i Norrbottensmusikens samverkansprojekt Kraftcentrum för ny musik, där Alter Ego är årets husartister, säger konserthusets chef Roger Norén.

Orgelfeminism
Torsdagens tidiga kvällskonsert har förlagts till musikhögskolans aula. Röster och gitarrer ska visa upp ett brett musikspektrum,

Samma kväll ska det inbyggda instrumentet i stora salen åter ljuda. Elisabeth Ullmann från Wien blir nästa organist i den tvååriga konsertserie som ska "tillrättalägga könsbalansen" som Roger Norén säger angående konserthusets satsning på kvinnliga orgelsolister. Den kom till för att jämna ut snedfördelningen under invigningsveckan, som var till männens förmån. Elisabeth Ullman och de övriga organister som kommer ska också ge mästarkurser i samband med sina besök i Piteå.

Det blir fyra eller fem orgelkonserter per år, som filmas och överförs till internet.

- Det roliga med Elisabeth Ullmann är att hon tydligen ska välja orgelverk av kvinnliga kompositörer, för att ytterligare understryka temat, säger Roger Norén.

Enaktsopera
Fredagens tidiga kvällskonsert utgörs av vykort från Italien när Alter Ego spelar italiensk samtidsmusik i stora salen. Gruppen återkommer tillsammans med några av musikhögskolans studenter på lördag kväll, i ett program som kort och gott kallas "Action".

- Många olika instrument kommer att höras och musikvalet är allt möjligt, säger Kajsa Enqvist.

Sist på fredagen intar Rockmusikerlinjens studenter i årskurs ett Black box, med Chicagos tidiga låtar.

Lördag eftermiddag får musikhögskolans orgelstudenter chans att spela på Stora salens orgel inför publik och efter det ges den första musikteatern av två.

"Bygg en dröm - sopopera i en akt" består av visor, musikallåtar, operaarior, och "rent bus", enligt Kjell-Peder Johansson som är en av lärarna vid avdelningen för musik, dans och teater. Som brukligt är det han som regisserat föreställningen.

- Sångarna har fått välja vad de vill sjunga och jag har gjort en berättelse som binder ihop det hela. Den bärande delen är en ung man som letar efter sin mamma, men det finns ett litet clowntema också. Handlingen utspelas på en soptipp och det hela är roligt, knäppt och sentimentalt på samma gång, säger Kjell-Peder Johansson.

Publikmagnet
Ida Persson från Junsele, som går fjärde året på sångpedagogutbildningen, har valt en revykup- lett av duon Flanders och Swann, sångaren och pianisten från Storbritannien som skrev och framförde hundratals komiska sånger tillsammans.

- Som tjej är det inte alltid lätt att få vara rolig, därför valde jag den här låten. Jag brukar alltid hamna i divarollen, så det är en utmaning för mig att göra divan komisk, förklarar Ida Persson.

Kajsa Enqvist tror på mycket publik för sångarstudenterna:

-Det brukar alltid vara fullt med folk då, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!