Fredriksson hyllas av tunga musikernamn

Saxofonisten Börje Fredriksson (1937 - 1968) hyllas av gruppen Sister Maj’s blouse med en konsert i Framnäsrestaurangen på söndag kväll.- Det var en alldeles för kort bana, säger saxofonisten Joakim Milder om idolens karriär.

Sister Maj´s blouse hyllar Börje Fredriksson på Framnäs på söndag kväll. Från vänster: Joakim Milder, Bobo Stenson, Palle Danielsson och Fredrik Norén.

Sister Maj´s blouse hyllar Börje Fredriksson på Framnäs på söndag kväll. Från vänster: Joakim Milder, Bobo Stenson, Palle Danielsson och Fredrik Norén.

Foto: Gunnar Holmberg

PITEÅ2008-10-11 06:00
Det är han som tillsammans med Bobo Stenson, piano, Palle Danielsson, bas, Fredrik Norén, trummor utgör Sister Maj’s blouse som släppt tre cd.
Syster Maj lär för övrigt ha varit en verklig person som skötte om musikern på hans yttersta och tillägnades den låt som heter just "Sister Maj’s blouse".
- Det är jättebra musik som innan vi tog oss an den hade varit ospelad länge. Mycket av materialet hade han inte ens själv spelat, säger Milder om varför gruppen fokuserar på en enda kompositör.
Medveten om storheten
Sedan finns en annan naturlig förklaring. Hans tre kumpaner har alla spelat med Fredriksson och Bobo Stenson blev den som fick ta hand om kompositionerna när Fredriksson, blott 31 år gammal, gick bort 1968 efter att ha varit verksam under ett årtionde som beskrivits som en krisperiod för svensk jazz, då pop och rock tog över allt mer av den populärmusikaliska arenan.
Mycket av det Fredriksson efterlämnade var skisser som bandet har försökt restaurera och komplettera. Flera av låtarna har det inte funnits några titlar på.
- Det är en speciell situation, särskilt att ta sig an låtar han själv knappt spelat. Det borde vara jobbigare än vad det faktiskt är. Det ligger nära mig och jag har präglats av det, men det har aldrig varit betungande, snarare lustfyllt. Det känns meningsfullt, säger Joakim Milder, flitigt anlitad kompositör och arrangör, både inom jazz och pop.
Det råder ingen tvekan om vördnaden för den alltför tidigt bortgångne stjärnan när PT når Milder i turnébussen. Hans första kontakt med Fredrikssons musik var när en kompis gav honom skivan "Intervall" i present, för övrigt den enda skiva som gavs ut medan Fredriksson var vid liv.
- Jag hade aldrig ens sett namnet men kände igen medmusik-erna. Jag blev oerhört fängslad av hans musikvärld. Det konsekventa som genomsyrar hur han skriver och får andra att spela. Jag har lyssnat mycket på den.
Vad präglar hans musik?
- Kompromisslöshet. Han hade ett tydligt språk som var hans eget, som präglar det han spelat och skrivit. Det kan vara väldigt vacker musik, men inte för att behaga någon annan, vilket känns ovanligt i dag. Musiken ville ta den formen.
Vad säger dina medmusik-anter om att spela med Börje Fredriksson?
- De bekräftar det som musiken talar om. Han var väldigt kompromisslös. Han ställde krav och var medveten om sin storhet, men det var ett svårt klimat att verka i. Jazzen hade inte blivit finkultur. Den var lite utknuffad. Vissa var kanske lite bättre på att hantera det. Han mådde nog inte så bra alltid.
Jubileumsmusik
Milder har för övrigt gjort två specialkompositioner åt jubilerande Umeå jazzfestival, för kör, orkester och improvisation av slagverk och saxofon. Lördag den 25 oktober är det premiär.
- Jag har haft kompositionsbeställningar förut, men det här blir säreget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!