Frida Ölverudh Sato från Råneå bor numera med sin familj på Ingarö utanför Stockholm. Hon arbetar för Peder Wallenberg, känd affärsman och arkitekt. Dels som hans personliga medhjälpare och dels som projektledare inom hans stiftelse Carpe Vitam. Hon har ansvar för den satsning som kallas Time to Act ("Dags att agera") och som fått världsomspännande stöd genom samarbetet med FN:s flyktingorgan UNHCR både i Sverige och internationellt. Målet är att samla in pengar så att de syriska flyktingbarnen kan äta och gå i skolan, samt få tillgång till såväl hälso- och sjukvård som kultur.
– Peder brinner för att hjälpa dem som inte har tillgång till näring för själen och har grundat stiftelsen för att kunna bidra med något. Hans övertygelse är att kultur bygger broar, precis som fotboll kan göra, förklarar Frida Ölverudh Sato sin arbetsgivares engagemang.
Det omfattar även projekt i Tanzania, Egypten och Burundi och just nu funderar han på hur han ska hjälpa till i Palestina, tillägger hon.
Snabb utveckling
I mars i år åkte Frida Ölverudh Sato och Peder Wallenberg till ett av flyktinglägren i Jordanien, men där gick det inte att få till något kulturellt samarbete på grund av de spartanska förhållanden som de 250 000 syriska flyktingarna i lägret lever under.
– Viss verksamhet fanns, men sporadisk. I södra Libanon var det annorlunda. Där kom vi i kontakt med Al Fayha som driver ett kör- musik- och kulturcenter, så att alla syriska flyktingar har tillgång till att utöva och ta del av kultur.
Det var upptakten till att Al Fayha inbjöds till Sverige. Frida Ölverudh Sato började som projektledare för ka m panjen i april och har sett Time to Act utvecklas från en idé hos Peder Wallenberg till en global angelägenhet.
– Allra först presenterade han sin idé för FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson och på den vägen är det. Här i Sverige är prinsessan Christina, fru Magnusson beskyddare av Time to Act, i USA Maureen White som är statlig rådgivare i humanitära frågor, och i Monaco prinsessan Caroline, säger Frida Ölverudh Sato.
Insamlingsmiddag
Al Fayha inleder Sverigebesöket med tv å konserter i Stockholm, under ledning av sin grundare Barkev Taslakian. En offentlig i Eric Ericssonhallen i Skeppsholmskyrkan och en för särskilt inbjudna gäster som förhoppningsvis inspireras till att ge finansiellt stöd till projektet.
– Kilian Kleinschmidt är en inspiratör och problemlösare med titeln camp koordinator hos UNHCR, som kontaktar honom var helst det är problem i något flyktingläger. Han arbetar i det tysta och när han kommer till Sverige 16 september blir det första gången han gör ett officiellt besök i ett land. Jag ser fram emot att få lyssna till honom i samb a nd med insamlingsmiddagen, säger Frida Ölverudh Sato.
Hon anställdes på sin nuvarande tjänst för ett år sedan, efter en treårig universitetsutbildning i ämnena personal, arbete och organisation.
– Jag gjorde min slutpraktik hos Carpe Vitam och sedan blev jag anställd. Tidigare jobbade jag som vaktchef men insåg att arbetstiderna inte höll när jag fick barn, så då började jag plugga, sammanfattar hon sin karriär.
I planeringsstadiet
Efter de båda konserterna i Stockholm anländer Al Fayha till Piteå, för att möta den lokala kör man ska samarbeta med vid konserten i Acusticum 19 september: Musikhögskolans kammarkör under ledning av Erik Westberg. Eventuellt kan det bli aktuellt med en konsert i Hortlax kyrka kvällen innan.
Det är heller inte avgjort om kammarkören följer med till konserten i Luleå och huruvida Luleå internationella kör, som ska medverka vid konserten i Domkyrkan den 20:e, kommer till Piteå.
– I Luleå ska även den mycket musikaliska familjen Kunda vara en del av programmet. Några av syskonen sjunger också i Luleå internationella kör. Men jag vet ännu inte om det fungerar logistiskt att så m ånga människor ska åka mellan Piteå och Luleå, och i så fall om det är okej för studenterna i musikhögskolans kör när te r minen just börjat, säger Frida Ölverudh Sato.
Hon har i alla fall bestämt att körsångarna i Al Fayha ska bo i Piteå fram till hemresedagen 21 september. Time to Act ska i första hand pågå under ett år, men Frida Ölverudh Sato hoppas och tror på en framtida fortsättning i någon form.