Fler litterära måndagar

Ibland är det en tidningsartikel, ofta ett tips, någon gång en tv-soffa och ibland en hemsida eller helt enkelt bara en känsla, som kulturföreningen Ordmåns program växer fram ur. Dess ordförande Sara Viklund är nu redo att presentera vårens blandning av journalister, språk- och beteendevetare, och en mångsysslare av formidabla mått.

Sara Viklund.

Sara Viklund.

Foto:

PITEÅ2009-01-17 00:17
Patric Hadenius, vetenskapsjournalist och språkvetare från Stockholm, inleder vårprogrammet sista måndagen i januari.
- En som hört honom föreläsa sa att han är rolig att höra på så då nappade vi på det tipset. För mig personligen är han mest intressant därför att han är chefredaktör för tidskriften Språktidningen som vi har på mitt jobb. Den är jättebra och tar upp språkfrågor ur ett fräscht perspektiv.
Spioner och gubbar
Februari inleds med journalisten Tomas Bresky, Luleå, som förra året visade ett glänsande prov på sin yrkesskicklighet genom boken "Kodnamn Mikael". Den handlar om den stora spionrättegången mot Fritjof Enbom på 1950-talet. Tomas Bresky har bland annat arbetat med programmet "Uppdrag granskning" i SVT sedan starten
- Hans bok har ju fått lysande recensioner och han är säkert engagerande att lyssna på, säger Sara Viklund.
Fausta Marianovic arbetar som sjuksköterska i Umeå. Hon debuterade förra året på svenska med romanen "Sista kulan sparar jag åt grannen". Den bygger på hennes erfarenheter från Balkan - kriget och hon har även get ut noveller och diokter på sitt modersmål serbrokratiska. I sitt program har Ordmån citerat henne: "Det var gubbdjävlarnas krig, uttänkt och drivet av gubbar, men det var de ungas liv som de spelade med och offrade för sina idéer".
Hett samtalsämne
I mitten på mars handlar det om beteendevetenskap. Då kommer småbarnspedagogen Elisabeth Schönbeck som bor i skåne Skåne och som har blivit ett känt ansikte genom sin medverkan i olika tv-sammanhang. Särskilt sedan hon skrev fjolårets succébok "Äldst, yngst eller mittemellan: din plats i syskonskaran och hur den påverkar dig" anlitas hon ofta av medierna som expert på ämnet syskonrelationer, samt familjemönster och individutveckling.
- Boken kommer ofta upp i olika sammanhang, till exempel på arbetsplatserna, säger Sara Viklund.
Redan veckan därpå kommer författaren och journalisten Mons Kallentoft, också bosatt i Stockholm till Piteå. Han har skrivit i olika genrer, bland annat flera deckare, men den bok som verkligen slagit igenom är 2004 års "Food Noir: mat, mord och myter, en samling reportage om mat". Den utsågs till en av världens bästa böcker om mat vid Gourmand International Cookbook Fair och har belänats med många andra priser.
Välbesökt
Anna Charlotta Gunnarsson har många strängar på sin lyra och Sara Viklund har ingen aning om vad hon tänker prata om när hon avslutar våren andra veckan i april.
- Hon har så mycket att välja på, för hon arbetar som journalist, programledare, dramatiker, film- och musikrecensent och författare och verkar ha varit med om allt möjligt.
-Och när tidningen Ny Teknik listade alla Sveriges viktigaste personer för forskningen, hamnade hon där för att hon har så stor betydelse för den unga generationens inställning till vetenskap.
Sara Viklund konstaterar också att Ordmåns besöksfrekvens inte sjunkit trots att föreningen sparat kostnader genom att inte annonsera.
- Vi har cirka hundra medlemmar och besöksfrekvensen på varje träff ligger på 92 personer i snitt. Hälften av dem som kommer är icke medlemmar. Det är kul med mycket folk och att nya människor hittar till oss, säger hon.
FAKTA Rubrik
Text
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!