Filip Lundgren & Barnen charmade publik och jury

Filip Lundgren & Barnen vann årets upplaga av live @ pdol som avgjordes under fredagen. Med låten "Septembernatt" lyckades Pitebandet charma både publiken och juryn och kamma hem priset - ett stipendium på 15 000 kronor.

Rapparen Simon "Rehab" Lindgren från Arvidsjaur var en av deltagarna.

Rapparen Simon "Rehab" Lindgren från Arvidsjaur var en av deltagarna.

Foto: Jenny Sandlund

PITEÅ2012-07-28 06:00

Det var ett stort jubel som bröt ut när konferencieren Anders Westergren avslöjade att det var 16-åriga Filip Lundgren och hans band Barnen som var den stora segraren i livetävlingen för osignade band.

De gick på scenen som andra band och körde singeln "Septembernatt" som Filip berättade att han skrev när han satt på en höbal en kväll.

Efter uppträdandet blev det ett par timmars väntan innan det glädjande beskedet kom.

- Helt sjukt, vi såg ju på facebook att vi ledde, men så skulle ju juryns röster vägas in med. Men det satt ganska fint, säger Filip Lundgren.

Facebook
Publiken kunde rösta på sitt favoritband på facebook, men en jury bestående av musikerna Erik Jansson och John Andersson och Sofie Lundmark från kultur- och fritid, skulle också bedöma framträdandena på Byxtorget.

Det var en bred uppställning av musikaliska genrer representerade. Allt ifrån Simon "Rehab" Lindgren från Arvidsjaur som rappade om vart vårt samhälle är på väg till en sampling av Tracy Chapmans "Fast car" till flitigt turnerande Chickpeas med sin countryfolkiga "Stealing songs".

Stipendium
Redan när tävlingen drog igång stod det klart att bandet Beneath my feet från Luleå, som beskrev sin musik som "vanillametal", hade vunnit ett fint pris de med - nämligen att få uppträda på Trädscenen på Byxtorget som sista band under fredagskvällen.

Det vann de genom att ha fått flest onlineröster på facebook inför själva livetävlingen.

Stipendiet på 15 000 kronor för fortsatt satsning på musiken hamnade alltså i en överlycklig Filip Lundgrens händer.

Och ganska direkt stod det klart vad pengarna skulle gå till.

- Det blir en inspelning. Vi har åtta färdiga låtar men kommer att välja ut fyra av dem till en ep, säger Filip Lundgren.

Samtliga tio band som uppträdde live i tävlingen kommer också att finnas med på ett samlingsalbum som kommer att läggas ut på spotify i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!