Festspelen söker chef
Sommarens Festspel i Pite älvdal blir den sista under Paula Gårsjös ledning, eftersom hon ska flytta från Norrbotten med sin familj. Stiftarna söker hennes efterträdare och ännu är inget bestämt. Men det finns ett namn som ständigt återkommer i de allmänna spekulationerna och som också diskuteras i styrelsen: ljudteknikern Håkan Ekman.
Håkan Ekman är lite av en allt-i-allo på musikhögskolan, som han kom till för åtta år sedan efter att ha hoppat av kyrkomusikerutbildningen hemma i Helsingfors. "Ljudtekniken kom emellan", säger han.
Foto: Robert Lundberg
Helsingforsbon som flyttade till Piteå 2000, när han kom in på universitetets ljudteknikerutbildning, är en av flera som diskuteras inom styrelsen. Utanför styrelsen däremot, är Håkan Ekman så självskriven att det går rykten om att avtalet med honom är klart.
- Vi vet ännu inte alls var vi landar i de här diskussionerna, men jag kan bekräfta att Håkan är en av många personer som vi pratar om i sammanhanget, säger Sven-Ivar Lidström.
- Jag har fått en förfrågan men inte tackat ja ännu och jag vet inte hur stiftelsen jobbar, så jag kan inte bekräfta att det blir jag, säger Håkan Ekman.
Besked i juni
Enligt Sven-Ivar Lidström brådskar det heller inte med beskedet:
- Vi räknar med att kunna offentliggöra vem som blir Paulas efterträdare inför början av årets festspel. Paula är kvar fram till hösten så vi behöver inte skynda på processen.
Håkan Ekman är bekant i festspelssammanhang sedan i fjol. Då var han koordinator för lunchkonserterna med mästarnas studenter vid Framnäs folkhögskola, något han har hand om även under årets musikvecka.
Det kan inte vara någon lätt uppgift att få ihop rättvisa konsertprogram varje dag i nästan en vecka. Är du diplomat?
- Det är klart att många viljor ska jämkas, alla mästare vill förstås att just deras studenter ska få spela. Min uppgift är att göra scheman som fungerar både praktiskt och musikaliskt.
Lokal förankring
Vad fick du för spontan uppfattning om festspelen när du kom till Piteå?
- Som student stannade jag inte här på somrarna, men ett festspel var jag på. Artisterna håller fantastiskt hög kvalitet, det är ju världsstjärnor som kommer hit, och festspelen verkar vara väl förankrad bland Piteborna.
- Blandningen av olika genrer tycker jag är helt okej, det finns en slags balans som inte borde dra i väg åt vare sig det ena eller andra hållet. Festspelen behöver varken mer populärmusik eller mer klassiskt.
- Därmed inte sagt att det inte finns utvecklingsmöjligheter.
Om vi leker med tanken att du får jobbet, vad skulle du helst utveckla då?
- Personligen tycker jag att det vore roligt med lite mer kammarmusik. Folkmusik tycker jag också om och jag föreställer mig att producentens musiksmak delvis har inverkan på utbudet.
- De musikaliska tillgångar som finns lokalt kan också nyttjas mer, Norrbottens kammarorkester och Erik Westbergs vokalensemble är bara ett par exempel.
Den kören är du ju själv med i. Vad sjunger du för stämma?
- Första bas. Vi har just kommit hem från en resa till Uleåborg.
Vad gjorde du innan du flyttade till Piteå?
- Jag hoppade av kyrkomusikerutbildningen vid Sibelius- akademin för att det var mycket roligare att hålla på med ljudteknik.
- Nu har jag en magisterexamen som ljudtekniker, men mitt biämne under studierna var musik.
Planerar du att flytta tillbaka till Helsingfors?
- Nej inte nu, tills vidare vill jag stanna i Piteå.
- Jag har inte bildat familj, men jag arbetar med marknadsföring och studentrekrytering åt musikhögskolan och så undervisar jag i ljudteknik.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!