Festspelen startade 1982 och har sedan dess arrangerat konserter årligen under en sommarvecka. På grund av pandemin ställdes det publika in för två år sedan och ifjol var publiken begränsad, men i år finns inga restriktioner.
– Bara att få fira 40 år är coolt och när det dessutom bara är lokalernas storlek som begränsar publikstorleken så känns det ännu häftigare. Det är som en nystart och vi hoppas och tror att publiken hittar tillbaka, säger Roger Norén, konserthuschef på Studio Acusticum.
PT har träffat honom och producenten AnnaCarin Johansson för att få en inblick i utbudet i sommarens Festspelen som arrangeras den 11–16 juni. Det är ett digert och blandat program. Allt från Tobbe Trollkarl till Uleåborgs Barockorkester. Där emellan kända artister som Titiyo och Danny Saucedo, Cookies n´ Beans och Piteåsonen Andreas Mattsson. Bara för att nämna några av alla som medverkar.
– Det känns så kul att Andreas kommer. Det är längesen han var här, säger AnnaCarin Johansson.
Självfallet medverkar också Norrbotten Big Band och Norrbottens Kammarorkester. Dessutom den experimentella pianissan Naoko Sakata och en tidig morgon blir det orgelyoga.
– Vi har haft orgelyoga en gång tidigare och det var mycket folk som tog med sig yogamattan.
Ett troligt mäktigt evenemang är multiföreställningen "Poetissan från Aarevaara – Paradisets barn" som handlar om den beryktade Korpelarörelsen. Här ryms berättare, sångsolister, kör, orkester och dans.
– Korpela var en religiös och orgiastisk sekt som gick vilse och senare förbjöds. Det här är ett sätt att ta bort all skam för alla som for illa.
Sommarens Festspelen avslutas med en mästarkonsert och efter det tar mästarkurserna ute på Framnäs vid.
– Festspelen under 40 år är häftigt i en tid då mycket sker i kortare projektformer. Det är ett stycke historia, men vi blickar också framåt och redan nu funderar vi över nästa år. Kanske kan vi arrangera en större utomhuskonsert då, säger Roger Norén.
Tonträffen var länge ett populärt inslag, men sen försvann den?
– Vi har pratat om det, men tråkigt nog finns inte Hemlunda-salen kvar. Det är svårt att hitta någon liknande lokal, säger AnnaCarin Johansson.
Med tanke på två års förödande pandemi torde det finnas en längtan efter fysiska möten med musiken, men Festspelen fortsätter samtidigt att vara hybrid.
– Det finns en önskan om digitala sändningar också.