- Vi fick mycket hjälp av Rikskonserters dåvarande chef Magnus Enhörning, både ekonomiskt och med artister och orkestrar. Första året, 1982, hade vi Nicolai Gedda till exempel, säger han.
En månadsvecka
Curt Nilsson framhåller också att kulturjournalisten Sigvard Hammar hade goda kontakter med Sveriges Radio och att han bidrog till att mästarkurserna startade 1983. I början klarade sig festspelen utan sponsorer, men när Rikskonserters ekonomi blev sämre fick Håkan Marklund i uppgift att arbeta med marknadsföringen. Han lyckades så bra att festspelen vann pris för bästa kultursponsring 1992.- Men det var tufft i början, sponsring ansågs inte riktigt rumsrent. När det gäller artister är Alice Babs den som gjort det största intrycket på mig, säger Håkan Marklund.
Musikveckan kommer alltså att pågå en hel månad under jubileumsåret 2007, från början av juni. Då startar utbudet i Arjeplog, fortsätter i Arvidsjaur och Älvsbyn, för att avslutas i Piteå där det trots detta blir
invigningskonsert i början av juli som vanligt.
Musik-kort
Festspelens nuvarande konstnärliga ledare och vd, Paula Gårsjö, påminner om att pianisten Matti Hirvonen, som är verksam både som ackompanjatör och solist, varit med varje år utom i somras när sångmästaren ville ha sin egen ackompanjatör.- Själv känner jag mig hedrad över att få vara med om det jubileet. Jag har ju bara varit på ett enda festspel tidigare.
Firandet av nästa musikvecka börjar på måndag, genom ett speciellt erbjudande till privatpersoner som vågar lita på ett bra utbud. Inga kontrakt är klara, men att en sudanesisk sång- och dansgrupp på 20 personer och ett brassband från Wien kommer är säkert. Och en rad mästare, dock inte vilka. Den som ändå vågar köpa ett festspelskort med inträde till samtliga konserter sommaren 2007, tjänar mer än en tusenlapp på affären.