En mycket produktiv konstnär från Bohuslän är nästa utställare i Piteå konsthall på Kaleido. Janolof Bengtsson har med sig ett 50-tal av sina färgstarka verk när han för andra gången i sin långa karriär ställer ut i Norrbotten – första gången var på Kulturens Hus i Luleå för två år sedan.
– Jag är mycket disciplinerad när jag målar och jobbar mycket, från fem-sex på morgonen till fem-sex på kvällen. Jag sköter konsten som ett vanligt arbete, säger han.
Janolof Bengtsson bor lantligt i Sotenäset, nära Hunnebostrand, Smögen. Mellan ateljén och bostaden är det ungefär 80 meter. Varje dag går han exakt samma promenad genom skogen till ateljén.
– Då upptäcker jag alla små skiftningar i naturen och får fragment och impulser som sätter igång en process.
– Den promenaden är min fysiska och psykiska omställning från vardagen till måleribubblan som jag alltid befinner mig i när jag arbetar, säger Janolof Bengtsson.
Efter att ha fått allergiska problem av oljefärg, målar han nu uteslutande i akryl och har lärt sig att gilla tekniken.
– I början var det inte så roligt, men nu tycker jag det är skönt att jobba med akryl. Akvarell har jag i princip aldrig jobbat med, eftersom jag vill använda många lager färg som ska skimra igenom varandra, säger han och förklarar:
– En vit duk är förenad med ångest för mig, så det som gäller är att ta död på ångesten. Då plaskar jag på färg det första jag gör och i det skedet kanske det hela kan te sig som en akvarell. Men det varar inte länge, för jag målar alltid nya lager och jag har alltid flera målningar igång samtidigt.
En egenhet som han introducerat för konstelever han undervisat genom åren, är att måla med långa vinklade elementpenslar för elva kronor styck.
– Eftersom jag är 1,92 lång och har långa armar blir jag ganska vidlyftig i mina rörelser. Allt ska ske med viss intensitet och utan tvekan.
– Elementpenslar passar bra för mig och andra långa personer som målar aktivt och fysiskt men inte vill slita ut dyrbara mårdhårspenslar i onödan, säger Janolof Bengtsson.
I närheten av hans bostad ligger Gerlesborgsskolan, en välkänd eftergymnasial konstskola med filial i Stockholm. Han har undervisat på skolan och även varit lärare på Högskolan för konst och design, HDK, i Göteborg. I området där han bor finns också en kollektivverkstad som Janolof Bengtsson säger sig ha stort utbyte av.
– Sedan jag blev pensionär har jag slutat undervisa, för jag har inte mycket mer att säga.
– När jag var ung tyckte jag att jag visste en hel del om konst, men ju äldre jag blir desto mer ödmjuk blir jag inför begreppet. Nu målar jag bara och låter min konst prata för mig.
Janolof Bengtsson målar alltså jämt, därför har han en hel del att välja på om han får förfrågan om att ställa ut. Det brukar bli upp till tre gånger per år, oftast ganska stora utställningar.
– Ingen av målningarna jag visar är äldre än två år och alla är bearbetningar av den miljö jag har omkring mig hemma. Jag bor väldigt vackert och det jag målar handlar alltid om naturen, men på en så pass abstrakt nivå att processen kan fortsätta in i betraktaren utan låsningar.
Janolof Bengtsson klargör att hans konstnärskap präglas av Göteborgskolorismen och impressionismen, eftersom det var vad som gällde när han som ung utbildade sig vid Konstindustriskolan, HDK, 1970-1974.
– Den koloristiska traditionen känner jag en trygghet i och jag är nöjd med att förvalta något ur konsthistorien.
Han jämför med att ta över ett lantbruk:
– Man fortsätter med något som funnits länge, samtidigt som nya tider ger nya möjligheter.