Fantasifullt och färgstarkt i årets första konstutställningar

Två färgstarka personligheter är först ut med nya utställningar i Piteå-Tidningens foajé och Öjebyns konsthall. Även i Piteå konsthall är variationsrikedomen stor när kommunens konstinköp visas. I Framnäs foajé och i restaurangen vid Pite älvdals sjukhus visas också samlingsutställningar.

Bilden "Vänskapskvartett" finns i olika utföranden på utställningen.

Bilden "Vänskapskvartett" finns i olika utföranden på utställningen.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2014-01-10 06:00

Illustratören Maja Sukeile Klockljung är en van utställare trots att hon är yngst bland månadens konstnärer med sina 25 år och har diagnosen Aspergers syndrom som till stora delar är en social funktionsnedsättning. Hon visar digital konst i PT:s foajé, en teknik som hon började med för tio år sedan efter att så länge hon kan minnas ha skapat bilder med mera traditionella redskap. Maja Sukeile Klockljung föddes i Stockholm och flyttade till Glommersträsk 2007. Nu bor hon i Arvidsjaur med sin fästman George Calloway som också är illustratör.

De bilder Maja Sukeile Klockljung visar i foajén, på temat fantasi och drömmar, har hon även ställt ut i Arvidsjaur hos konstföreningen.

– Jag har ofta med mig skissblock om jag åker någonstans, ifall jag får bildidéer, men jag skapar hemma.

– Ibland börjar jag med en klar idé, skissar en grund som jag sedan bygger på. Ibland leker jag bara med olika färger och former och låter bilden utvecklas av sig självt, säger Maja Sukeile Klockljung som är självlärd.

Utlandsuppdrag

Hon har på senare tid upptäckts av uppdragsgivare i USA.

– Jag jobbar för ett företag där som heter Comediva. De har många som jobbar för dem men de vill främst lyfta fram kvinnor som skapar, speciellt inom humor och komedi. Jag ritar en serie till dem varje vecka.

– Jag har också illustrerat för ett amerikanskt serietidningsförlag som heter IDW Publishing för deras tidningar och böcker, säger Maja Sukeile Klockljung.

När hon inte sysslar med sin bildkonst tar hon promenader i Arvidsjaur och samlar på leksaker från 80 - 90 talet, främst My Little Pony.

Utlämnande

Nicklas Larsson flyttade från uppväxtorten Överkalix till Piteå för tio år sedan. Han betecknar sig själv som konstnär, poet, skribent, samt kunskapsbildare inom ADHD. Just nu är han sjukskriven från sitt arbete på grund av sin ADHD-diagnos som han fick i vuxen ålder. Enligt Hjärnfonden brukar ADHD yttra sig i en funktionsnedsättning med uppmärksamhetsproblem och överaktivitet. Men några koncentrationssvårigheter när det gäller att skapa bilder har inte Nicklas Larsson, snarare tvärtom:

– När jag börjat finns ingen återvändo, jag är seriös och intensiv när jag målar. Därför tvekar jag ibland inför att starta med något nytt, trots att måleriet är en avkoppling för mig. Jag får använda mig av det jag är bra på och det är också mitt sätt att förmedla känslor, men det blir väldigt intensivt, säger han.

Nicklas Larsson visar sina bilder på nätet, men han tycker att det är en helt annan sak med vad han kallar en "riktig" utställning – hans allra första där han möter sin publik personligen.

– Det känns nervöst faktiskt, att visa bilderna så här innebär ett utlämnande av mig själv på ett annat sätt än att lägga ut dem på nätet.

Balans är helhet

De flesta av de 20-talet målningarna är gjorda i akryl med flera lager av klara färger som ger ytorna strukturer. Ett par av bilderna är i oljekrita och en i blandteknik, samtliga i stora format.

– Skapat har jag alltid gjort och före jag började måla med akryl använde jag mycket krita, men det är inte så hälsosamt i längden. Jag gillar att måla stort och med mycket färg, det blir så automatiskt.

– Någon mall finns inte, jag målar på känsla hela vägen så mot slutet måste jag tänka mycket på balansen. Då blir jag alltid rädd för att förstöra helheten om jag gör något mer, för i så fall är det bara att börja om från början. Mesta tiden går åt till att tänka eftersom jag målar med så många lager, säger Nicklas Larsson.

Vad som är balans i en bild förklarar han så här:

– Även om det händer mycket i bilden störs man inte när man betraktar den. Det är en helhetskänsla.

I morgon har Nicklas Larsson vernissage i konsthallen ovanför Öjebyns bibliotek, vars öppettider gäller för dem som vill besöka utställningen andra dagar till och med 31 januari

Från gata till galleri

I Framnäs folkhögskolas foajé fortsätter Konst utan gränser från december även denna månad. Konstgruppen Akvarellorna, som målar i olika tekniker, fortsätter också sin utställning med jultema hela januari i sjukhusets restaurang.

I Luleå har Skådebanan i Norrbotten tagit in gatukonsten till Galleri Skåda, som nu har premiär för graffiti i sin salong. Konstnären är Kalle Nordström från Luleå, som gjort Sveriges största graffiti-verk i Uddebo i Luleå och som har haft flera uppdrag i övriga landet, Norden och New York.

Piteå kommuns konstinköp, totalt 33 verk, visas i Piteå konsthall i Stadsbiblioteket fram till 22 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!