På måndagskvällen inbjöd Ordmån till ännu en kvalitativ författarafton, denna gång signerad Jens Liljestrand, nominerad till Augustpriset för sin roman Mannen i Skogen. Den anses vara den första kompletta biografin över en av Sveriges största författare. Jens Liljestrand började arbeta med boken för tio år sedan.
Den är skriven utan Mobergs efterlevandes medverkan där bland annat sonen Björn Moberg sagt bestämt nej.
– Familjen har inte valt offentligheten, säger Jens Liljestrand om det.
Han berättar för PT att han skrivit biografin bland annat utifrån den mångfald av brev författaren lämnade efter sig. Det finns bland annat en omfattande skriftväxling mellan Vilhelm Moberg och förlaget.
Jens Liljestrand förklarar boktiteln. I Mobergs böcker är män som på olika sätt försvinner ut i skogen ett centralt tema. Karl-Oskar i utvandrarserien gjorde det, liksom huvudfiguren i Rid i natt.
– Vilhelm Moberg fascinerades av det, säger Jens Liljestrand.
Han berättar att Vilhelm Moberg var socialdemokrat som ung, i medelåldern kom en småborgerlig period som sedan byttes till ren radikalism när han blev äldre.
– Han utmanade etablissemanget som kungahuset och svenska akademien blev hans fiende. Han hade nog haft rätt kul om han sett vad som pågår i svenska akademien i dag, säger Liljestrand.
– Hans liv var en paradox. Var han arbetareförfattare, nej det stämmer inte. Att han skulle vara proletärförfattare stämmer inte heller.
Liljestrand berättar att under Eivind Jonssons och Harry Martinssons era där de bland annat fick Nobelpris valde radikale Moberg att gå sin egen väg.
– Han tackade nej tre gånger till att bli hedersdoktor. Han blev en världsnomad där han besökte USA ett flertal gånger. Boken Sista brevet till Sverige i utvandrarserien kom 1961 och den skrevs i åtta olika länder. En bok Vilhelm Moberg inte var nöjd med.
– Det blev en sorglig bok där Kristina dör i barnsäng. I det här läget har Moberg tröttnat på utvandrarserien och säger att han inte kan skriva en bok till. Han ger upp i slutet och säger att "det får bli vad det blir", men det blev en ärlig bok, säger Jens Liljestrand.
Han bjuder på en summering av Vilhelm Mobergs livsöde. 45 år efter hans död säger Jens Liljestrand som arbetar som kulturreporter vid Expressen:
– Som död förkroppsligade Vilhelm Moberg det han som levande aldrig fann, gemenskap.