Detta sedan hon lämnat in en avskedsansökan där hon med stöd av många exempel beskriver hur hon systematiskt blivit motarbetad och kränkt i sin yrkesroll. Bilden av en mobbningssituation styrks av minnesanteckningar som kyrkoherden Stieg Berggren skrivit under efter ett möte.
- Den lokala arbetsgivaren är kyrkorådet i församlingen och den som är chef, det vill säga kyrkoherden, utövar arbetsgivarskapet, förklarar Åke Nordlundh, chef för Svenska kyrkans stiftskansli i Luleå, och tillägger:
- Eftersom arbetsmarknadens båda parter, facket och arbetsgivaren, har gemensamt ansvar för den psykosociala miljön på en arbetsplats, är det bådas uppgift att lösa konflikter.
- Om inte det fungerar är det ytterst arbetsmarknadsinspektionen som ska se till att lagstiftningen följs. Stiftets konsulter kan bara blanda sig i om de efterfrågas och vi utövar ingen tillsyn.
- Från Lärarförbundets sida menar vi att arbetsgivaren i praktiken avskedat vår medlem genom tjänstebefriandet, oavsett vilken term som används.
Han påpekar att avsked är en ingripande åtgärd som man måste skilja från begreppet uppsägning:
- Man sägs upp på grund av arbetsbrist eller andra sakliga skäl. Avsked får man när man grovt misskött arbetet.
Bo Carlsson är medveten om att varken kyrkorådet eller kyrkoherden har påstått att Kerstin Baldwin misskött sig, utan hänvisat till att hela arbetslaget och hon själv "mår bäst av att skiljas nu och inte senare".
- De har ingen som helst grund för avsked och vi ska driva denna fråga som en tvist. Vi kommer att begära skadestånd, men hur mycket kan jag inte säga i dag.
- En tvist om ett oriktigt avsked är en ovanlig åtgärd i sig. Det handlar om ett mycket grovt brott och skadeståndsanspråket blir därefter, säger Bo Carlsson.