En stor publik hade samlats på Stadsbiblioteket igår kväll, när författaren från Stockholm för första gången i sitt liv besökte Piteå. Två gånger har han fått Augustpriset i fackbokklassen, senast 2007 för Majakovskijbiografin "Med livet som insats".
Sedan boken om Raoul Wallenberg utgavs inför födelsedatumet 4 augusti, åker Bengt Jangfeldt runt både i Sverige och utomlands för att föreläsa om hans person och gärning. Han började med att förklara varför han ville ge ut en bio- grafi om mannen som det redan skrivits ett 40-tal böcker om - men ingen biografi förrän i år:
- Efter 1981 hittades material hos KGB som gjorde det möjligt att rekonstruera vad Raoul Wallenberg hade för sig de sista åren.
- Dessutom var jag den första utomstående person som fick tillgång till det stora svenska arkivet för social och ekonomisk forskning, där familjen Wallenbergs arkiv finns. Det gjorde att jag kunde rekonstruera hela hans liv med stor exakthet.
Uppfostran per brev
Bengt Jangfeldt påpekar att det som kom fram inte alltid var smickrande för familjen Wallenberg, som länge förnekade Raouls centrala ställning i släktledet.
- Men den nya generationen har varit noga med öppenhet och vill att allt ska komma fram.
Av de nya och redan kända rönen fick publiken på Kafé å läs en sammanfattning som började vid mammans graviditet.
Hennes make dog när hon var i sjätte månaden och pojken uppfostrades enligt levnadsteckningen till stor del av sin farfar - genom korrespondens eftersom han var ambassadör på olika platser i världen.
- Läs gärna brevväxlingen mellan Raoul och farfadern. Båda var språkligt begåvade och stora brevskrivare, tipsade Bengt Jangfeldt.
Efter drygt en timmes berättande till bilder om vad Raoul Wallenberg gjorde innan han åkte till Ungern, hur det kom sig att han blev diplomat i Budapest, samt vilka insatser han gjorde för att rädda judiska ungrares liv, kom Bengt Jangfeldt fram till vad som faktiskt hände diplomaten vid andra världskrigets slut.
Banalt men rimligt
Hans snabba skiss av den sovjetiska Röda armén i Budapest, bestående av kirgiser och uzbeker som i stor utsträckning var analfabeter, samt förstås ryssar, gjorde publiken uppmärksam på en mera banal historieskrivning än vad de flesta önskar en hjälte av Raoul Wallenbergs kaliber.
- Fri härjning rådde och det är rimligt att Raoul Wallenberg rånades när han greps i garaget där han packat bilen som han skulle åka iväg med.
- Det förklarar också varför soldaterna tog med sig både honom och chauffören, som var vittne till det hela, till Moskva. Där trodde de att han var spion, sa Bengt Jangfeldt.
Dog i fängelset
Han antar att en giftinjektion ändade Raoul Wallenbergs liv 17 juni 1947. Detta trots att dokumentet där en läkare intygar att han dog av en hjärtattack i cellen befunnits vara äkta.
- Intygets äkthet är inte detsamma som att själva påståendet är sant. En giftinjektion kan tolkas som hjärtinfarkt, sa Bengt Jangfeldt.
Som många andra har han ställt sig frågor om den svenska regeringens passivitet inför Sovjetunionen när det gäller Raoul Wallenbergs öde. Och vid frågestunden efter föreläsningen var det också något som publiken ville diskutera.
Bekräftat hjältemod
Bengt Jangfeldt betonade att vid sidan av Raoul Wallenbergs räddningsaktioner, som han är mest känd för, var hans organisatoriska förmåga något utöver det vanliga.
- Han byggde upp en administration med sjukhus, livsmedelsförsörjning och annat.
- Det imponerade mycket på mig.
Han bekände också att i början var han skeptisk till alla berättelser om Raoul Wallenbergs hjälteinsatser, eftersom han tyckte att de låter alltför otroliga.
- Nu vet jag att de bekräftas av tiotusentals dokument, konstaterade Bengt Jangfeldt efter att ha delgivit publiken några av dem.