Ett sjungande erektionspillerav Karlbergsteatern
Medverkande: Siw Öhman, Sixten Renquist, Thomas Krantz, Anette Boström, Maria Nordvall, Tora Renlund, Siv Lundqvist, Daniel Bergström, Leif Strandberg, Petra Svensson, Hannah Lindström, Stefan Alenius, Jonas Gyllennäs, Maria Gustavsson, Hannah Öhman, Christian Andersson, Jan Hallén och Barbro Envall.
Dragspel: Bruno Renlund
Manus: Thomas Krantz
Regi: Thomas Krantz
Scenografi: Per-Arne Nyman och ensemblen
Koreografi: Petra Svensson, Hannah Lindström
Smink och rekvisita: Siw Öhman
Snickare: Peter Lindmark
Målare: Jörgen Hedman
Plats: Karlbergsteatern
Längd: En och en halv timme med paus
"Sexskandal på teatern", "Så löser du erektionsproblemen" eller varför inte "Sex, könsbyte och rapmusik på kasernen". Klatschiga rubriker som kunde basuneras ut efter att ha bevittnat Karlbergsteaterns sommarpremiär i ett ivrigt blodsugande sällskap. De trogna premiärmyggorna hade den dåliga smaken att välja mig som festmåltid i år. Myggstift medtages!
Men ärligt talat - det finns ingen anledning att spetsa till det med skandalrubriker.
Även om sexskämten haglar tätt så är "Kärleksstrejken" betydligt mer rumsren än originalet, den klassiska komedin "Lysistrate" som den gamle greken Aristofanes knåpade ihop redan för 2400 år sedan.
Regissören och manusförfattaren Thomas Krantz förtjänar en stor bit av "cred-tårtan" för att det är just "Lysistrate" som har bearbetats den här gången. Till det antika dramat hör ju förresten att det ska spelas på vackra scener utomhus.
Borgen i Troja har blivit Villa Hede i Öjebyn och kvinnorna sexstrejkar för att få hem sina män från 40-talets beredskap men annars känns mycket igen från förlagan. Det är starka kvinnor i huvudrollerna, spelet har en samhällskritisk udd (om än något nedtonad) och talkörerna är många och välsnickrade.
Ämnet är dessutom angeläget. Det tycks ibland vara mer tabubelagt med kvinnors sexualitet i dagens Sverige än det var i det antika Grekland.
Någon antydde att jag skulle behöva tolk för att hänga med i den grova bondskan, men det var en antydan som helt saknade grund. Visst, Siv Öhman som enligt egen utsago spelar en "satmara som vanligt", är en av de som breder ut sig dialektalt. Men det skänker bara en extra nyans av lokal förankring till det hela. Och högt och tydligt är det minsann, kanske till och med lite väl skrikigt i perioder.
Thomas Krantz egen rollfigur, kaptenen för det sexuellt frustrerade och mycket ståndaktiga kompaniet, gastar till exempel som en riktig kapten ska. Hjärtattacken tros vänta runt hörnet, tillsammans med hörselskadan.
Inte heller blir det överdrivet mycket buskis. Ensemblen balanserar på rätt sida gränsen, åtminstone om man bortser från kommisarie Efraimsson som äntrar scen på cykel och på gott och (mest) på ont trampar över buskisgränsen med flera kilometer.
Men det är inte utan att man blir rejält imponerad av nivån på skådespeleriet. Det är ju trots allt en spelglad amatörgrupp det handlar om, dessutom med sju för i år nya medverkande.
Musiken då? Bruno Renlund utgör även i år enmansorkestern med sitt dragspel och det har jag inget emot. Och låtar som "Någonstans i Sverige" eller "I natt jag drömde" är i sammanhanget inga högoddsare men det fungerar onekligen.
Ett rykte nådde mig om att premiären skulle innehålla en exklusiv detalj som inte kommer upprepas under resten av spelperioden. Och det krävdes en hel del funderande innan jag insåg att man bara rakar av ett skägg en gång ... (Bilden på soldat Karlsson på nästa sida är från torsdagens genrep).
I slutet av Aristofanes komedi är Lysistrate, trots framgångarna, ensam och olycklig.
Starka kvinnor har kanske alltid upplevts som skrämmande för män. Men hur "Kärleksstrejken" slutar och om det är kvinnorna eller deras karlar som kan hålla stånd långst får du själv upptäcka. Chansen finns fram till 7 juli.
Om inte annat så är det värt ett besök för skönsångens skull. Många av sånginsatserna låter faktiskt så bra att man nästa sommar, enligt programbladet, funderar på att sätta upp "Svansjön". Den som lever får se. Dammen finns ju i alla fall redan på plats ...
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!