En tur till Orgel Acusticums inre

Acusticums orgel är inte bara ett instrument. Det är också en veritabel turistattraktion. Under sommaren anordnas visningar för turister som vill höra mer om den vida beryktade orgeln. PT följde med på en guidad tur in i orgelns mekaniska hjärta.

PT följde med på guidad tur in i Acusticums orgel. Dagen till ära fanns orgelbyggaren Claudius May på plats. Här visar han hur liten orgelns minsta pipa är. När han sedan visar ljudet från denna är det ett sprött ljud som får tävla med de pipor som är upp till tio meter långa.

PT följde med på guidad tur in i Acusticums orgel. Dagen till ära fanns orgelbyggaren Claudius May på plats. Här visar han hur liten orgelns minsta pipa är. När han sedan visar ljudet från denna är det ett sprött ljud som får tävla med de pipor som är upp till tio meter långa.

Foto: Erik Westergren

Piteå2015-07-15 22:24

Videon är inte längre tillgänglig

Över Studio Acusticums foajé tronar Orgeldrottningen, konstverket som målades av Amanda Mendiant under invigningen av Acusticums orgel. Sedan dess har Orgeldrottningen sett många ansikten passera på väg till orgelkonserterna som ges regelbundet under vinterhalvåret. I dag blir det ingen konsert. De tretton deltagarna som nu passerar drottningen har kommit, somliga långväga, för att se den orgel som är beryktad inte bara i Norden, utan i hela Europa. Dess moderna utformning och tekniska möjligheter gör den till ett åtrått instrument att spela på bland Europas organister.

Intresse bland turister

Efter en visning av Blackbox och Stora konsertsalen är det dags för sällskapet att få ta del av huvudattraktionen, nämligen orgeln själv. En byggnadskostnad på 25-30 miljoner kronor mottogs inte väl i alla läger när orgeln började byggas 2009, mitt under skenande lågkonjunktur. Det är däremot tydligt att det finns ett intresse för orgeln, även utanför musikerkretsar.

Guiden Alexandra Flinck berättar att det brukar vara mellan 6-16 besökare på visningarna, som hålls tre gånger i veckan under hela sommaren. Bland de besökare PT pratar med under vistelsen finns både utövande musiker, men också människor som bara är intresserade av att höra hur orgeln låter och få en inblick i hur det ser ut bakom kulisserna.

Under dessa turer får besökarna en guidad tur in i orgeln. Dagen till ära leds denna färd dessutom av ingen mindre än Claudius May som byggt orgeln tillsammans med fadern Gerald Woehl.

Skaparna på plats

Claudius May och Gerald Woehl är tillfälligt på plats i Piteå för det årliga underhållet av orgeln, vilket bland annat innefattar stämning av piporna. Alexandra Flinck berättar att de största piporna i orgeln är tio meter höga och de minsta lika små som en lillfingernagel.

Claudius May ger besökarna ett smakprov på hur både de största och de minsta piporna låter. De stora pipornas djupa ljud går knappast att missa. De minsta pipornas högfrekventa ljud är det däremot inte alla i sällskapet som kan höra.

– Det är fullt normalt. Ljudet ligger på en så hög frekvens att många över femtio år inte kan höra det. Örat sållar bort dessa högfrekventa toner, förklarar Claudius May.

Mest imponerande är det nog ändå när han visar orgelns ljudstyrka. Det är en speciell känsla att stå vid klaviaturen och känna på styrkan i orgelns crescendo. Känslan verkar vara utbredd, då en i sällskapet andlöst ber om att få höra demonstrationen igen. Det är onekligen mycket att köra med i de 9 000 pipor som orgeln består av.

Ljud från amerikansk bio

Förutom rena orgelljud finns det i Acusticums orgel en hel del andra ljud att välja bland, såsom vibrafon och ljudet av klockor. Claudius May berättar att de vid byggande av orgeln inspirerats av amerikanska orglar som fanns i biosalonger.

– Förr i tiden fanns inga ljudanläggningar i biosalongerna. Därför hade man en orgel i biosalongen som gjorde olika ljud, såsom biltutor och ljud av pistolskott. De har vi inte här, men det inspirerade oss när vi byggde orgeln, berättar han.

Mycket elektronik

En sak som slår en när man går in i orgeln är hur mycket elektronik som finns inbyggd i den. Som ett av Europas modernaste instrument är det ett hantverk, men också en uppvisning i modern teknologi.

Claudius May berättar att man just nu håller på att se över möjligheterna till ytterligare teknisk utveckling av orgeln. Visionen är bland annat att installera ännu en klaviatur, vilken ska kunna styras via internetuppkoppling. I praktiken blir det alltså möjligt att hålla en konsert i Piteå samtidigt som organisten befinner sig på annan ort.

– Den möjligheten har varit en plan redan från början, men då fanns inte tekniken. Just nu ser vi över möjligheterna till en sådan lösning. Eventuellt måste vi uppfinna ny teknik för att få det att fungera, men det är möjligt att göra, säger Claudius May.

Med denna framtidsvision återgår Claudius May till stämningen av orgeln, ett instrument som lockar både organister, kompositörer och turister till Piteå.

Not: Under torsdagen publicerar vi ett filminslag från besöket på Acusticum som ni kan se här på www.pt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!