En tidsresa hos kvinnorna
Pjäs: "Kvinnofilten" med Teater Grizzly, Uppsala.Medverkande: Anne Lee Vikner och Ulrika Forsberg.Regi och manus: Kristina Nordblom.Plats: Krokodil, tisdag kväll. Tid: 45 minuter, plus diskussion.Publik: Ett 30-tal. E TEATER
Ulrika Forsberg agerar på scenen tillsammans med Anne Lee Vikner, manusförfattare, producent och skådespelare inom teater och film. De presenterar vardagssituationer, speciella händelser och starka kvinnopersonligheter i med- och motgång, varvat med en rad årtal, citat och diskussionsfrågor.
Till målgruppen hör högstadie- och gymnasieelever och det kanske är därför det hela känns lite som lektion 1A i kvinnohistoria. Årtalen och faktauppgifterna som presenteras i "Kvinnofilten" är inga nya rön, men det skadar inte att bli påmind. Däremot är det ovanligt att se Sveriges första kvinnliga student, sjuksköterska eller vildbasing gestaltas, samtidigt som männens tidsenliga förfasanden inflikas.
Det känns som en befrielse när tidsresan stannar till vid 1970-talet då kvinnorörelsen drog igång på allvar. Inte konstigt att en del av diskussionen efteråt, handlade om varför kvinnorna inte organiserar sig och gör motstånd mot dagens orättvisor.
Historielektionen fungerar i form av rollspel för debattupptakt, vilket jag tror är meningen med hela iden. Därför borde jag kanske bortse från att den fungerar sämre som teaterföreställning. Jag tycker inte att humor nödvändigtvis måste vara receptet när seriösa ämnen ska behandlas på en scen, men något slags avbrott i allvaret skulle kanske ha gjort mig gladare och stoltare över ljusglimtarna och landvinningarna som också betonades. Pjäsen spelas som offentlig föreställning för alla åldrar på en lång rad platser i landet. Härnäst Luleå, Skellefteå och Umeå. I Piteå var det IOGT-NTO och Piteå Kvinnojour som samverkade för arrangemanget. Anna-Lena Gröhn, IOGT-NTO, påminde inför diskussionen om att vid folkomröstningen om totalförbud mot alkohol 1922, var skillnaden mellan dem som var för respektive emot bara två procent. Det tål att fundera på om kvinnorna och männen skulle ha haft det bättre i samhället, ifall röstutgången blivit den motsatta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!