En stolt prefekt

En mattenörd med arbetslivserfarenhet från vård och omsorg, som varit omgiven av musik sedan barnsben. Så presenterar sig nya prefekten vid Luleå tekniska universitets institution för konst, kommunikation och lärande i Piteå. Monica Johansson tillträdde för nio månader sedan.

När Monica Johansson sökte prefekttjänsten hade hon stöd av de övriga i ledningsgruppen för universitetet, inklusive hennes företrädare Christer Wiklund. "Utan det förtroendet hade jag inte tagit på mig utmaningen. Jag tror inte att ensam är stark i något sammanhang. Det finns mycket att vinna på samspel med andra aktörer, både inom och utom institutionen".

När Monica Johansson sökte prefekttjänsten hade hon stöd av de övriga i ledningsgruppen för universitetet, inklusive hennes företrädare Christer Wiklund. "Utan det förtroendet hade jag inte tagit på mig utmaningen. Jag tror inte att ensam är stark i något sammanhang. Det finns mycket att vinna på samspel med andra aktörer, både inom och utom institutionen".

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2014-08-26 19:35

Monica Johanssons matematikbakgrund är en fördel nu när hon ska säkerställa att institutionens pengar går till rätt saker.

Hon är positivt överraskad av det kreativa klimat som hon tycker genomsyrar samtliga utbildningar i Piteå med dess 200 anställda på olika orter och vill gärna uppmuntra nya idéer. Samtidigt ser hon sig som den som ska balansera kreativiteten med förnuft.

– Viktigast i mitt uppdrag är att ha koll på intäkter och utgifter och att visa att jag tar fullständigt ansvar för hela verksamheten. Nu när jag nästan blivit varm i kläderna kan jag säga att det finns ingenting som jag vill förändra här, utom att jag önskar en bättre ekonomi.

På institutionen för matematik där Monica Johansson arbetat, tycker ingen det är konstigt att beskriva verkligheten med diagram och siffror.

– Här är det inte lika många som är vana vid det. Jag är lite nörd, jag tycker det är roligt att ha en förståelse för siffror och sätta dem i perspektiv till vad som händer, säger hon.

Människor och siffror

Monica Johansson tillägger genast att hon just nu inte alls lyckas hålla den ordning på excel-dokumenten som hon brukar, eftersom möten med människor är första prioritering.

– Vårterminen gick mest åt till inskolning och möten. Jag uppskattar förhållningssättet här i Piteå. Man samarbetar över programgränserna, vågar komma med ovanliga idéer och kreativa förslag och försöker göra något av det.

– Jag är stolt över att vara prefekt här och jag hoppas att alla som varit med och byggt upp verksamheten genom åren också känner sig stolta, säger Monica Johansson.

Hon är övertygad om att nyckeln för att institutionen ska fortsätta att utvecklas är att de som är kunniga på sina områden ges förutsättningar för samarbete.

– Jag skulle vilja få saker att blomma och växa ännu mer, men vi behöver också fundera på vad vi inte borde satsa på.

Exempel på aktuella funderingar är förslaget på en professionell kör med anställda vokalister, kyrkomusikerutbildningens nollintag och orkesterutbildningen som skulle ha startat i höst men som hade för få sökande med rätt instrument.

– En proffskör hoppas jag blir verklighet en dag. Man kan inte vara blek och grå och befinna sig i Norrbotten, här måste vi vara unika. Varför skulle nya studenter vilja komma hit om vi liknar alla andra?

Att gå på en nit

Denna inställning har lett till att orkesterutbildningen har fått en ny chans. Den är nu sökbar för en termin.

– Administrativt är en internationell utbildning omständig. Jag vet inte hur vi ligger till just nu, men den startar i januari om allt går som planerat.

– När man arbetar med personer av den kaliber som finns på den här institutionen är det helt okej att gå på en nit ibland. Min uppgift är att väga upp all kreativitet med förnuft, konstaterar Monica Johansson.

Husrenovering

Monica Johansson har inga problem med att fylla sin fritid, för hon har knappt någon:

– Jobbet tar mycket tid och det är också ett intresse för mig nu när barnen är vuxna. Annars umgås vi mycket inom familjen och sköter hunden och huset.

– Min man och jag gillar att renovera. Nu har vi bott i samma hus i 30 år och har fått det precis som vi vill.Jag tycker om att utföra projekt med min man, jag gillar det fysiska kroppsarbetet och nu vet jag inte vad vi ska hitta på.

Fakta Monica Johansson

Född 1964, uppvuxen i Luleå. Bor i Sunderbyn med sin man Henry som hon varit gift med i 29 år. ”Vi träffades när jag var 14 och ser fortfarande en framtid tillsammans”.

Har tre vuxna barn och fem barnbarn.

Efter arbete inom barnomsorgen och vården bestämde hon sig för att bli gymnasielärare och läste matematik och geografi på universitetet.

Började efter studierna att arbeta som extralärare vid Institutionen för teknikvetenskap. Det ledde till en doktorandtjänst i matematik och lärande 2001-2006.

Disputerade 2006 med fokus på läroböckernas roll i matteundervisningen på högstadiet.

Har efter disputationen arbetat hos Luleå kommun som matematikutvecklare och därefter med matematiksatsningar i hela länet. Var utbildningsledare vid LTU i två år innan hon sökte prefekttjänsten i Piteå.

Forskningen har sporrat lärare i hela Norrbotten att hitta alternativa metoder till mekaniska uträkningar. ”De resultat jag kan se av avhandlingen är vad lärarna berättar: Att det blivit roligare att undervisa och att de känner sig tryggare”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!