En stark mamma

Märta Söderholm föddes i fattigdom men blev en välkänd affärskvinna i Piteå. Om henne handlar en nyutgiven bok, skriven av hennes son.

Självbiografi. Lawe Söderholms åttonde bok handlar om hans mamma och är skriven ur två perspektiv: Hennes och hans eget. Märta föddes med de sämsta förutsättningar, men tog revansch i Piteå.

Självbiografi. Lawe Söderholms åttonde bok handlar om hans mamma och är skriven ur två perspektiv: Hennes och hans eget. Märta föddes med de sämsta förutsättningar, men tog revansch i Piteå.

Foto:

Piteå2016-05-18 13:57

Lawe Söderholm från Vidsel har gett ut åtta böcker och har påbörjat sin nionde. De är baserade på verkligheten oavsett skrivgenre och handlar för det mesta om starka kvinnor. Till exempel ”Sprid ljus över ondskan” om mäns våld mot kvinnor barn i olika kulturer.

Under onsdagens boksläpp presenterade han sin senaste bok som handlar om hans mamma. Inför en intresserad publik berättade han om henne, sig själv, sitt författarskap, och människor han mött i livet.

Bland annat förklarade Lawe Söderholm att han är både dyslektiker och vänsterhänt. Ingen bra kombination när han gick i skolan, vilket tärde på självförtroendet. Ändå började han skriva noveller när han var 13 år.

De första fyra utgivna böckerna skrev han tillsammans med sin fru Stina, på hennes initiativ. Han skrev ner berättelsen och hon läste igenom och kom med synpunkter.

– Bland annat sa hon till mig som är gammal utredare att jag måste ändra stil på skrivandet om jag vill skriva en historisk roman. När hon gick bort blev jag som förlamad i ett helt år, sa Lawe Söderholm.

Under onsdagens boksläpp konstaterade han att det varit svårt att skriva om sin mamma och vara objektiv. Boken är full med dramatik, personer och händelser.

– Mamma hade två sidor. En som gråtmild laestadianism-sympatisör och en som råbusen som kunde svära och leva rövare.

– Hon var stark, kunde kasta ut bråkiga karlar från sitt kafé och hon talade med dem på deras språk, sa Lawe Söderholm.

Märta föddes i väglöst land mellan Älvsbyn och Arvidsjaur. Hon växte upp i stor fattigdom, tidvis ren svält. Lawes mormor hade tjänat som piga hos en änkeman och blivit gravid, men ingen tog på sig faderskapet. Om detta berättade mamma Märta för sonen Lawe på äldre dagar.

– Mina syskon visste inget.

Märta var stark på flera sätt, inte minst som aktad affärskvinna och ensam familjeförsörjare.

– Pappa var sjuk nästan hela sitt liv, mormor fick alzheimer och bodde hos oss. Mamma skötte om dem och drev samtidigt mattaffär, kafé och kiosk. Det var alltid folk hos oss, men hon var aldrig hemma så jag tydde mig till hembiträdet, sa Lawe Söderholm.

Att hans mamma sålde mattor förklarar han med att hon tyckte om vackra saker.

– Hon hade sinne för antikviteter och åkte ibland på inköpsresa till Stockholm.

Själv är han en vittberest man med fast bostad i Vidsel. Han bor på Teneriffa halva året, när han är i Sverige bor han helst i husvagnen som han parkerar i Piteå eller Jakobstad.

– När jag reser åker jag gärna ensam och jag bor inte på turisthotellen. Mitt intryck efter att ha besökt många länder är att mäns våld mot kvinnor finns i hela världen och i alla kulturer.

– Likaså är fattigdomen ett utbrett gissel. Den skulle kunna utrotas om de rika länderna avstod från sina militärbudgetar, konstaterade Lawe Söderholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!