Dubbelbrättad mössa, pipa med krökt skaft, ett förstoringsglas. Sherlock Holmes symboler har genom decennierna dykt upp på allt från kalsonger och konservöppnare till babykläder och barnprogram på tv. Mattias Boström har naturligtvis en egen samling av sådana saker, inte sällan försedda med humoristiska texter.
Han visade ett urval för publiken hos kulturföreningen Ordmån i går, omväxlande med underhållande berättelser om 1800-talsförfattarens liv och det deckarkoncept som gjorde honom världsberömd.
Mattias Boström anses vara en av Skandinaviens ledande Sherlock Holmes-kännare. När hans 500 sidor tjocka bok ”Från Holmes till Sherlock” gavs ut ifjol, utnämnde Svenska deckar- akademin den till det årets bästa faktabok.
Het figur
Den handlar förutom om Conan Doyle och karaktärerna i hans Sherlock-böcker, om de många människor som låg bakom succén – både före och efter författarens död. Sambanden mellan böcker, teater, film och tv tas upp. Därför kan boken vara intressant även för dem som aldrig intresserat sig för deckarfiguren.
På sin blogg har Mattias Boström förklarat att han försökt utforma innehållet som en släktsaga och han lär ha hittat nya uppgifter om Doyle/Sherlock som inte ens experterna i ämnet känt till.
– BBC:s tv-serie med Benedict Cumberbatch i huvudrollen har gjort att Sherlock fått nya generationer fans.
– Jag har hört mig för på biblioteket i Piteå och även här är böckerna om Sherlock Holmes mer utlånade är för några år sedan, konstaterade Mattias Boström nöjt.
Fanatiska vänner
Han gillar BBC-produktionen eftersom den i Conan Doyles anda är nyskapande.
Mattias Boström pekade på flera exempel som gjorde Sherlock Holmes-berättelserna till något nytt för sin tid, vilket bidrog till succén 1891. En numera klassisk sak som att ha ett omaka radarpar hade ingen tänkt på förut. Inte heller att lösa brott med vetenskapliga metoder. Mattias Boström påminde om att i verklighetens rättsväsende gällde då vittnesuppgifter, erkännande, eller att bli tagen på bar gärning.
– Tack vare nydanande television kan vi i dag känna samma sug kring Sherlock Holmes som 1890-talets läsare gjorde. Jag är glad över att få vara med om det.
Från att ha läst böckerna som pojke och tyckt att de varit bra i största allmänhet, blev Mattias Boström mer av en fanatiker i 16-årsåldern.
– Jag upptäckte att det fanns fler som jag ute i världen och därför har det här hållit i sig.
–Ett intresse är lätt att överge, men med vänner är det svårt. Så jag har behållit mitt intresse och mina vänner sedan dess.
Mattias Boström rekommenderar nya Sherlock-fans att först och främst läsa någon av de 56 noveller som Conan Doyle skrev.
– Där är Sherlock Holmes som bäst.
Bland de fyra romanerna kan han inte riktigt peka ut en solklar favorit, men konstaterar att berättelserna är så bra i sig att det inte spelar någon roll om man läser dem på engelska eller svenska – bara man inte väljer en gammal svensk översättning.
Hjärntvättad dotter
Mattias Boström lät förstå att han vet att han är nördig intill outhärdlighetens gräns för dem som inte delar han stora intresse, men han kunde tack vare en passande självdistans få publiken att skratta med honom i nörderiet.
– Min dotter är ett och ett halvt år och jag inledde tidigt en talövning för att få henne att säga ”Sherlock Holmes”. Nästa steg är ”Benedict Cumberbatch”. Och hon kan redan peka ut Sherlock på bilder. Det behöver inte vara negativt även om det handlar om hjärntvätt! sa den stolta fadern.