En lysande klarinett

Att Norrbottens Neos klarinettist Robert Ek spelar lysande håller de flesta som hört honom musicera med om. Däremot är det en nyhet att hans instrument också lyser.

Inuti det nya klockstyckets hölje finns en dator som har kontakt med internet. Klarinettisten Robert Ek ser många nya möjligheter till scenisk utveckling när prototypen utvecklats.

Inuti det nya klockstyckets hölje finns en dator som har kontakt med internet. Klarinettisten Robert Ek ser många nya möjligheter till scenisk utveckling när prototypen utvecklats.

Foto: Camilla Berglund

PITEÅ2015-03-29 04:45

Publiken skyndar sig ut ur det mörka svarta scenrummet Black box i Acusticum efter islänningarnas konsert under festivalen för samtida musik på lördagen. Majoriteten siktar in sig mot trappan som leder upp till Stora salen, där körkonserten skulle ha börjat för fem minuter sedan. Men där står Robert Ek och spelar på en lysande klarinett – och alla hejdar sig för att lyssna och se.

Efteråt visar han att klarinetten fått ett nytt klockstycke, med sensorer som känner av hur han rör instrumentet och kroppen så att ljuset ändrar färg. En liten dator som kommunicerar med internet är inbyggd under höljet.

Samarbete

Robert Ek lider ingen brist på idéer om vad uppfinningen kan användas till. Redan nu skulle en grafiker kunna göra något läckert via internet, föreslår han.

– Det är en bra idé att fortsätta utveckla klarinetten eftersom det inte hänt mycket med den de senaste hundra åren, säger Robert Ek.

Klarinetten utvecklas på institutionen System- och Rymdteknik samt Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle. Arbetet sker inom LTU:s forsknings- och innovationsområde "Gränsöverskridande konst och teknik".  

– Jag tyckte att förnyelsen skulle vara enkel, då är den mest användbar, säger Robert Ek.

Finslipning

Professorn i Distribuerade datorsystem vid LTU, Peter Parnes satte ihop projektgruppen. Mikroelektroniken står forskningsingenjör Peter Bell för och universitetslektor Carl Normark för designen.

– Det här är modulbaserat. Med en trådlös mick kan jag röra mig på scenen och exempelvis jobba med dans. Sedan får vi se, den här första prototypen ska finslipas, säger Robert Ek.

Höljet ska förstås ha en annan färg än gul, som var det enda 3D-skrivaren kunde skriva ut, påpekar han och tillägger att en kompass fattas.

– Med den kan jag skicka ut tonerna till åtta högtalare. Det skulle också gå att föra in exakta toner i klockstycket, så att jag kan öva stämmor med mig själv!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!