En bit levande historia som utgår från Manjärv
En svensk historia som skall kännas angelägen lokalt. Med den utgångspunkten har Uno Westerlund, bosatt i Uppsala och med rötterna i Manjärv, färdigställt ett praktverk med fokus på Pite älvdal i allmänhet och Manjärv i synnerhet.- Min enkla utgångspunkt har varit nyfikenhet, säger Westerlund om anledningen till boken.
Uno Westerlund, bosatt i Uppsala och med rötter i Manjärv, tar med sin nya historiska bok konsekvent greppet att fläta samman det centrala perspektivet med ett lokalt, som betraktas som unikt. Det är en skildring som sträcker sig från forntiden fram till 1950-talet.
Foto: Jan Lundquist
Författaren Uno Westerlund, nyligen belönad för sina kulturinsatser av Älvsbyns kommun, flätar samman det centrala perspektivet med ett lokalt.
Han tar bland annat fasta på hur de styrande i samhället påverkade villkoren för människorna i det nordliga området.
Fokus på människor
Här passerar många lokala personer revy. Exempelvis Mats Jonsson från Manjärv, som 1 575 dömdes för att ha sålt ett björnskinn "i förbud".
Johan Olofsson, även han från Manjärv, fick 1634 betala tull för 180 ekorrskin som han förde till försäljning i Öjebyn.
Mareta i Manjärv, som blev ansvarig för tre hemman när maken tvingades ut i Karl XII:s krig och aldrig kom tillbaka, är också ett exempel på en personskildring ur boken.
Karta väckte nyfikenheten
Det var en karta över Manjärv från 1714 som väckte Uno Westerlunds nyfikenhet och som sedan fick honom att undra, pröva och hävda.
- Min ambition har varit att undersöka hur centralmakten påverkar livet för enskilda människor i en perifer bygd, berättar Uno Westerlund.
Han såg också en fördel i att Manjärv funnits så länge, minst 500 år.
- Det har i arbetet gett möjlighet att se kontinuiteten. Naturligtvis var det även intressant att Manjärv kan placeras in i den förhistoriska tiden.
- En stenåldersgrav som grävdes ut 1991 har visat sig vara gjord för en person som levde för 7 000 år sedan.
- Jag har med boken försökt göra historien levande genom att ha fokus på enskilda människor, i det här fallet människorna i Manjärv, påpekar Uno Westerlund.
Okänd historia
Konstateras kan, att Uno Westerlund genom sitt gedigna forskningsarbete i bokform nu bjuder på en modern svensk historia och en tidigare okänd historia om en perifer trakt i vårt land.
Han skildrar olika skeenden alltifrån forntid fram till våra dagar och sätter punkt när 1950-talet träder in.
- Jag tror att en förankring i historien bidrar till den självkänsla som behövs för att satsa på framtiden, framhåller Westerlund som när boken presenterades fick glada tillrop av närvarande kommunalråden Helena Stenberg, Piteå och Bill Nilsson, Älvsbyn.
Ett intressant politikeravsnitt finns för övrigt med i boken. Såväl när bönderna i Älvsbyn aktiverade sig politiskt, som vad som hänt kring de som styrt och ställt. Inte minst då kampen mellan socialdemokrater och kommunister, syndikalister och LO-förbundet Skogs och Flottnings samt hur Älvsbyn delades upp i en köping och en landskommun.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!