- Bilderna på henne har varit på utställningar och konstmagasin i hela världen. Hon är underbar att jobba med och blir alltid otroligt snygg på bild. Hon poserar som en riktig fotomodell! säger Cathrine Sundqvist när hon presenterar oss för kändisen.
I brädförrådet hos Lindbäcks såg och hyvleri har Miss Wibora-projektet fullbordats, utan några som helst protester från vare sig modellens eller sågverksarbetarnas sida, trots att extra arbetsinsatser krävts från alla inblandade.
- Det bästa med Blåsmark är den positiva energin som finns här. Allt är tillåtet, man får vara lite udda och jag älskar att vara på sågen, för det är mitt emellan ute och inne. Så lycklig som jag är nu har jag inte varit på länge i mitt liv, fast det kan vara rätt kärvt här uppe, säger Cathrine Sundqvist.
Motstridigheter
Hon är född och uppvuxen på Söder i Stockholm, men har bestämt sig för att aldrig mer åka längre söderut än Umeå när hon börjar bygga upp sina motiv. Medan hon vandrar i skogen eller åker skidor i fjällen, hittar hon ställen där hon vill förverkliga sina ideer. Ibland tar det flera år att genomföra ett projekt, för hon gör det inte lätt för sig. Nästa, "Snöprojektet, handlar om en modern interpretation på John Bauer, eftersom hon gillar det illustrativa i hans bilder.- Beppe Wolgers är likadan, han väcker frågan om vad som är kultur och vad som är natur.
I projektet "The Perpetual Conflict" - den ständiga motstridigheten - söker och dokumenterar Cathrine Sundqvist hästens existens i relation till sin egenart och de sociala betingelserna.
- Växelförhållandet mellan djur och människa är ofta kluvet. Vilkoren av att både vara delvis "natur" och "kultur" prövas.
Hon tycker att naturen har blivit ett tydligt kulturellt fenomen:
- Den biologiska basen är inte så naturlig som vi tror där den bedöms ur en kulturell föreställning, till exempel om hur en kvinnokropp skall vara. En ren biologisk kärna finns inte, kön är en kulturell konstitution.
Cathrine Sundqvist ordnar picknick med kaffe och hembakta bullar under sågens stora skärmtak, samtidigt som hon berättar om sin konst och vad hon vill med den. Hon har med sig mappar med skisser (hon tecknar alltid sina ideer först) och originalbilder. I sin laptop visar hon filmreportaget som programmet "Sverige" i SVT2 gjorde inför förra årets utställning på Kulturhuset i Stockholm. De oavslutade studierna till trots är hon en etablerad konstnär som vunnit många prestigefyllda priser, om än det inte lossnat rejält ännu.
- Mina produktionskonstnader är dyra och det är det att studera i London också. Jag måste samla ihop hundratusentals kronor för att ha råd att gå det sista året. En magisterexamen vore bra för mig eftersom jag gärna skulle vilja undervisa i fotobaserad konst, för något sådant finns inte här uppe.
Cathrine Sundqvist har ytterligare två utbildningar bakom sig. Hon diplomerade sig till ridskolechef på Strömsholm, har tävlat fälttävlan, samt arbetat som beridare i Tyskland. Där var hon en tid även anställd som art director på en välrenommerad reklambyrå, vilket ledde till att hon bestämde sig för att bli världens bästa
reklamfotograf.
- Jag hade egen uppfödning av engelskt fullblod i Tyskland, men sålde allt för att ha råd att gå tre år på konstfotoskolan London College of Communication.
När hon var klar med den utbildningen hade hon kommit till insikt om att foto är den moderna tidens målning och att det inte är reklam utan konst hon vill ägna sig åt. Hon skickade in ett par bilder till konstskolan Royal College of Art och antogs direkt.
Hantverk
I sin konst utforskar Cathrine Sundqvist de kvinnliga villkoren och vad som finns på andra sidan om ridkulturen. - Det är på tiden att ridkulturen kan uppfattas som ett seriöst tema inom konsten, tycker hon
Ett projekt handlar om det intensiva förhållandet mellan hästar och tjejer på Mälarhöjdens ridskola, där hon själv började rida. Hon iscensätter situationer som stör rutinerna i ridhus och stall. "The stable girl" - stallflickan" - heter ett projekt som ställts ut i London. Då fotograferade hon unga flickor iklädda hästskinn ute på ett kalhygge i Korsträsk i 20 graders kyla. På den färdiga bilden ser det ut som om himlen och skogen bara är bakgrund i en studio.
- Bilderna handlar om kärlek starkare än döden och om kommunikation. Djuret är en asexual varelse, men vilken stalltjej har inte fått höra sexuella anspelningar om sitt förhållande till hästarna? Som om de skulle vara något slags manssubstitut.
I ett av de nya projekten är Piteå Ridklubb, Grans Naturbruksskola, Western Farm Thorells, samt Älvsbyns Ridklubb involverade. Bilderna ska visas på utställningar i London i januari nästa år.
- Jag längtar efter att få börja med snöprojektet, men just nu finns det ingen snö i snölandskapet så jag är desperat!
Cathrine Sundqvists bilder är helt analoga och en atelje i Stockholm printar ut dem för hand.
- Killarna där förstår vad jag vill. Det är skönt att jobba med folk som kan pusha mig vidare.