Johan Theorin tillbringade alla sina skollov på Öland när han var barn och började med att visa en karta på ön. Sedan varvade han fakta och historik med gamla sägner och nästan sanna berättelser, alla spännande.
– Att höra sådana historier blir man antingen förstörd av, eller så blir man författare, sa han efter att ha satt skräck i publiken med ett par exempel.
– Men jag blev journalist först och då skrev jag noveller tills jag träffade en man som berättade en historia jag inte kunde glömma. Jag skrev en egen avslutning, eftersom den fortfarande var ett mysterium, och förlade handlingen till Öland, tillade Johan Theorin.
Mörk magi
Resultatet blev debutromanen "Skumtimmen" som utgavs 2007 och har översatts till 20 språk. Den utspelar sig på hösten och nu har vinterns "Nattfåk", vårens "Blodläge" (som blev film) och sommarens "Rörgast" fullbordat serien. Om den första är en deckare har den andra mer av folksaga över sig, medan den tredje är en spökhistoria och den fjärde, ja den handlar om gamla oförrätter och hämnd och har delar av allt – precis som föregångarna för övrigt också har. Inspiration har författaren hämtat ur egenupplevda känslor och stämningar och vad han hört släktingar berätta.
– Alla böckerna baseras på brott och kriminalfall som hänt på Öland och som jag inspirerats av. Historierna är mörka med magisk krydda, sa Johan Theorin.
Hans novellsamling "På stort alvar" består av berättelser som han hört av sin morfar sedan barnsben. Det är både roliga och skräckinjagande historier, som publiken fick flera fritt muntliga exempel på.
Ungdomsbok
Johan Theorin läste också högt ur ett par böcker, bland andra "Sankta Psyko" där han lämnat Öland för ett mentalsjukhus på Västkusten.
– Den är annorlunda jämfört med de andra, mer som en psykologisk thriller. Jag var inspirerad av Hitchcock, sa Johan Theorin.
Han sa också att inte heller hans nästa bok utspelar sig på Öland, men även om han vill byta miljö just nu är det möjligt att han återvänder dit i kommande romaner.
– Men den ungdomsbok jag håller på med nu handlar om några ungdomar som reser från södra Sverige och norrut i landet, så det passar bra att få komma till Piteå.
Johan Theorin är noga med att alla fakta ska stämma i böckerna, så han undersöker allt han ska skriva om noga och inhämtar kunskap bland annat genom bokläsande. Han läste till exempel 30 böcker om utvandringen från Öland när den var ett tema i en av böckerna.
– Att historiska partier blir så rätt som möjligt är viktigt. Landskap försöker jag också beskriva som de är, men orterna har jag inte varit noga med eftersom jag vill vara friare i berättandet.
J-namn
I serien om händelserna vid fyra årstider på Öland, är hjälten en gammal man. Johan Theorin förklarade att karaktären har lånat många drag av hans egen morfar som han på så vis bibehåller kontakten med.
– Karaktärer som jag själv identifierar mig med får alltid ett J-namn, avslöjade Johan Theorin också och menade förstås egennamn som börjar på bokstaven J.
Ordmåns publik fick veta en hel del om titlarna på hans böcker och därmed också lära sig öländska uttryck om väderfenomen och annat.
Kvällen avslutades med skräck och skratt om vartannat – som en bekräftelse på att det är berättarkonsten snarare än sanningshalten som är viktig att förmedla till kommande generationer.