Eldsjälar och kultur driver samhället

KULTURSAMTAL. Kulturen som utvecklingsmotor diskuterades under ett öppet kvällsmöte på kulturkafeet Krokodil i går kväll. Piteå s-förening försökte ta reda på hur kulturens kraft bäst kan tas tillvara i kommunen och fick många svar.

Piteå2007-05-08 00:00
Kulturens kraft i samhället var ämnet för den socialdemokratiska föreningens initiativ att bjuda in till samtal om livsmiljö och tillväxt. I kommunen pågår flera projekt och satsningar som fått uppmärksamhet i hela landet, men arrangörerna var ändå ute efter att få svar på frågan om rätt saker görs i dag. "Vad kan vi göra för att bli bättre?" var en fråga som de speciellt inbjudna gärna besvarade och lösenordet blev mötesplatser.

Frågan - och därmed själva mötet - berör samtliga kommunmedborgare oavsett partipolitisk uppfattning, men få från vad som brukar kallas den breda allmänheten var där.

Heltidsönskemål

Dessutom saknades representanter från flera förbund, föreningar, evenemang och kommersiella aktörer med kulturell anknytning. Åsa Wihlen från Stadsbiblioteket, Nina Sjömark, Acusticum och PA Landström, Konstföreningen, var speciellt inbjudna. Det var också Eli Forsell och Sanna Eriksson från Fritid Ung, samt danseleverna Emelie Jakobsson och Julia Alerby från Strömbackaskolan.

Kommunalrådet Helena Stenberg fick instämmande nickningar från alla närvarande när hon förklarade hur stolt hon är över Acusticum, företags- och forskningsbyn för musik, media och upplevelser. Om den har Nina Sjömark föreläst både inom och utanför landets gränser.

- Jag möts ofta av förvåning över hur Piteå lyckats bygga något mer kring en konstnärlig högskola. För att kultur ska leda till tillväxt är innehållet viktigt och hos oss är lärarnas och studenternas kompetens innehållet.

Bokbussbibliotekarie

Åsa Wihlen talade för såväl Stadsbiblioteket som dess fem filialer och framförde två heta önskemål, väl medveten om att de kostar pengar som hittills inte gått att uppbringa:

- Vi vill ha en bokbussbibliotekarie och en skolbibliotekarie på heltid, för att kunna komma vidare och bli en mötesplats för olika upplevelser.

Eli Forsell, en av kommunens tre ungdomskonsulenter, berättade om Påse-pengar-pedagogiken, Påpp. Tack vare den kan ungdomar söka pengar till olika projekt, vilket brukar bli mellan 40 och 80 per år. Ett sådant projekt är nationaldagsfirandet i Badhusparken som i fjol samlade 6000 personer.

Sanna Eriksson och Eli Forsell har bland annat besökt Stockholms slott för att berätta om Påpp, som blivit ett mönster för många kommuner som vill fostra entreprenörer och engagerade medborgare.

I det sammanhanget väckte Jim Broström, kommunförbundet Norrbotten, frågan om hur viktigt det är att behandla unga människor likvärdigt med äldre. Han tog Hortlax sim- och sporthall som exempel på en plats som lyckats med det:

- Där samlas många människor i olika åldrar utan att nödvändigtvis vara med i någon aktivitet. Det visar sig gång på gång att unga människor helst håller till i blandade miljöer där alla respekteras.

Eldsjälarna

Helena Stenberg gladdes åt att höra att placeringen av lokaler är oväsentlig bara innehållet är bra. PA Landström hörde till dem som ändå tyckte att det finns skäl till att bygga mötesplatser också:

- Samla biblioteket och konsthallen under samma tak i ett ändamålsenligt hus. Det behöver inte vara stort. Och kanske borde kommunen bredda ambitionsnivån, till exempel med fria ateljeer för att utöka Piteandan med fler andor.

Vänsterpartisten Mohamad Jawad anslöt sig till uppfattningen att verksamheter ska finnas där människorna finns, eftersom folk drar varandra till olika aktiviteter. Återigen framställdes Badhusparken som det bästa exemplet på en mötesplats där inte bara olika åldrar utan också olika kulturer möts.

Eldsjälen Leif Lidman som håller igång parken så till den grad att han intecknat sin hälsa, efterlyste fler aktörer:

- Påpp är bra, men något efter det behövs.

Konstpedagogen Catharina J Bergh höll med:

- Alla våra eldsjälar ska få synas och bli lyssnade på. Kommunen måste lära sig något av dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!