Ekonomiskt uppsving för populär tjejkör

Norrbottensmusikens tjejkör Arctic Light ser fram emot att utöka sin verksamhet i länet, samtidigt som nya internationella engagemang är på gång. Det är möjligt dels för att det årliga verksamhetsbidraget höjts rejält, dels med stöd av en stark sponsor. Nästa månad börjar också inspelningen av en ny skiva.

Kjell-Åke Nilsson i mitten, överlämnar checken till från vänster: Susanna Lindmark, Johanna Edström, Miriam Jacobsson, Aino Sundstedt och Eva Levén.

Kjell-Åke Nilsson i mitten, överlämnar checken till från vänster: Susanna Lindmark, Johanna Edström, Miriam Jacobsson, Aino Sundstedt och Eva Levén.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2011-02-24 06:00

Under våren kommer Arctic Light att representera Norrbotten både i Sverige och utomlands, samtidigt som satsningen bland ungdomar på hemmaplan förstärks.

I går överlämnade Sparbanken Nord 300 000 kronor till körens grundare och konstnärliga ledare Susanna Lindmark, att fördela tre år framåt. Samtidigt har verksamhetsbidraget från Norrbottens läns landsting utökats med 100 000 kronor från och med i år och uppgår nu till 250 000 kronor.

- Verksamhetsbidraget räcker till ordinarie verksamhet, men om vi ska göra något utöver det krävs andra medel.

- Nu kan vi oftare åka till olika kommuner i länet för att stimulera ännu fler ungdomar att prova på körsång, eller kanske göra en stor körsammandragning i regionen.

- Att träffa andra ungdomar under sådana former är utvecklande på flera sätt, även för dem som inte börjar sjunga i kör sedan, säger Susanna Lindmark.

Genusperspektiv
Hon får medhåll av några av de körmedlemmar som är med när bankens regionchef Kjell-Åke Nilsson överlämnar checken. Eva Levén från Boden och bosatt i Luleå, Aino Sundstedt från Niemisel och bosatt i Piteå, samt Johanna Edström och Miriam Jacobsson som båda är från Piteå, har en vår med hårt körarbete framför sig och nytt material att öva in. Men de ser ändå bara fördelar.

- Att som tjej bli uppmuntrad att ta plats är en viktig lärdom från Arctic Light som jag kommer att ha med mig hela livet. Gemenskapen är det bästa, och att det är en scenisk kör där man får använda fler uttryck än rösten, säger Aino Sundstedt som har varit med sedan 2007.

Men det finns nackdelar också, enligt henne:

- Jag tycker att vi tränar för sällan, för vi har så roligt varje gång vi träffas. Och det är jobbigt att veta att man måste sluta i kören någon gång, det är ju en ungdomskör.

Hon säger precis som de övriga att hon ska vara med så länge hon kan. Eva Levén tycker att hon blivit en mer öppen person sedan hon började i kören 2006:

- Alla olika intryck, platser, konserter och sammanhang som vi varit med om, har gett mig många vänner och utvecklat mig både som människa, sångerska och scenpersonlighet.

Avslappnat fokuserade
Miriam Jacobsson håller med och tänker inte främst på resorna till olika världsdelar:

- Repetitionshelgerna när alla samlas känns som att komma hem. Det är alltid lika kul att träffa de andra igen och trots att vi brukar ha mycket att göra är det skönt att koppla bort allt annat och bara fokusera tillsammans på en sak.

Johanna Edström började i Arctic Light i höstas och tänker fortsätta:

- Jag kände mig välkommen direkt och det är bara positivt att träffa nya människor. Jag har hunnit vara med på den senaste körresan till Stockholm också och det var jättekul, säger hon.

Kjell-Åke Nilsson tycker att Arctic Light är goda förebilder, som dessutom kan förstärka regionens varumärke med sina nationella och internationella framgångar. Förutom ordinarie bankverksamhet avsätts en stor del av bankvinsten till regional utveckling och den är Arctic Light och dess ledare en given del av, anser han:

- I fina samhällen är ett kulturutbud av kvalité ett måste för förutsättningar att leva ett bra liv. Ledarskap är också en framgångsfråga för länet och i dag lider vi brist på ett tydligt och bra sådant.

- Därför är det självklart att vi vill lyfta fram goda exempel som Susanna och den kör hon leder.

- Ett viktigt budskap är också att vi inte behöver gå utanför regiongränsen för att uppnå internationell kvalité.

Andra skivan
Arctic Lights internationella status har förvisso ökat ytterligare sedan förra årets utnämning till Årets kör i Sverige. I år har Sveriges radio valt att låta Arctic Light representera Sverige i en mycket prestigefylld körtävling som hålls vartannat år.

Den anordnas av European Broadcasting Union, EBU, världens största sammanslutning av nationella TV- och radiobolag inom public service, med huvudkontor i Genève.

En internationell jury utser finalister bland de nominerade körerna från 26 europeiska länder och Kanada. De som går till final får åka till Storbritannien och tävla i direktsändning över hela EBU-området.

- Det är stort att ha blivit nominerad och få möjligheten att gå till final. I juni ska vi alla fall till Italien. Vi är en av tio körer som valts ut för att att medverka i den stora internationella körfestivalen Fabbrica del Canto.

-Under tio dagar kommer vi att ge konserter i området kring Milano, både sakrala och profana program, säger Susanna Lindmark.

Men närmast väntar inspelning i Studio Acusticum nästa månad. Då samlas det material som kören turnerade med i Europa och Asien förra året på en skiva vars producent heter Gunnar Andersson och inspelningstekniker Håkan Ekman.

- Vågor och vattenstänk är temat och det blir körmusik från Indonesien, Mellanöstern och Norrbotten till ackompanjemang av cello, sopransax och slagverk, säger Susanna Lindmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!