Djupa tankar speglas i ytor

Fredrik Johansson målar bilder med både abstrakta och konkreta motiv - i samma tavla. Att måla bilder med 3D-effekt är ett annat av hans sätt att diskutera konstnärskapets förutsättningar, att ställa frågor om konstens möjligheter och begräsningar, samt dess förhållande till betraktare och medier.

"En optiker har gett mig glasögonbågar som jag har försett med ett rött och ett grönt glas. Jag valde de färgerna för att de inte ska påverka det gula, därför funkar det att måla porträtt" säger Fredrik Johansson om 3D-effekten.

"En optiker har gett mig glasögonbågar som jag har försett med ett rött och ett grönt glas. Jag valde de färgerna för att de inte ska påverka det gula, därför funkar det att måla porträtt" säger Fredrik Johansson om 3D-effekten.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2012-02-25 06:00

Idag har Fredrik Johansson vernissage för sin utställning i Piteå konsthall på Stadsbiblioteket, hans första i Norrbotten trots att han ställt ut flitigt sedan han gick ut Konstfacks magisterprogram 2003. Före det utbildade han sig till bildlärare, ett yrke han är verksam i idag vid sidan om den konstbutik och konsthall han driver med sambon Maria Oscarsson i Nynäshamn.

Fredrik Johansson kallar sin utställning "Reflektioner", som i speglingar. Men han påpekar att den lika gärna kunnat heta "Reflexioner" som i eftertanke eller tankar. Redan under utbildningstiden tänkte Fredrik Johansson till exempel på hur tidningar skriver om konst och varför kulturjournalisterna använder så svåra termer. .

Trots att han inte gillar svår terminologi, är anamorf ett begrepp som förklarar hur han experimenterar fram illusioner av djup i sin konst.

- Anamorf betyder oformlig. Genom att använda mig av speglar som hjälp medan jag målar, kan jag få en bild att bli något annat beroende på vilket perspektiv man ser den ifrån.

- En bild blir flera bilder samtidigt, säger Fredrik Johansson och visar flera exempel i utställningen.

Glas- och vattenytor
Han tillägger att man faktiskt kan räkna ut anamorfer, medan de tredimensionella bilderna mera tycks handla om färglära:

- Måleri är ju alltid platt men med rödgröna speglingar kan man lura ögat att uppfatta djup i ytan.

Fredrik Johanssons 3D-bilder har fått stor uppmärksamhet, men han säger bestämt att det fortfarande inte är den effekten som har störst betydelse.

- I första hand måste det vara en bild, den är alltid viktigast.

Fredrik Johanssons förtjusning i ytor av glas och vatten har också hängt med sedan studietiden.

- Det är lite motsägelsefullt, för måleri är att förändra ytan och luras med ljus och perspektiv. Men jag tycker om den. Därför målar jag helst i olja, så att penseldragen kan flyta på ytan.

- Oljan har också klarare och blankare kulörer, det är helt enkelt mera stuns i den än i akryl samtidigt som processen är mera långsam. Jag har bara två akrylmålningar med här, säger han.

Mitt emot dem hänger en blyertsteckning som är förlaga till akrylerna.

- Jag testar gråskalan genom att teckna, för att se hur mycket färg jag kan använda utan att det kommer att se konstigt ut.

- Det vore förresten kul att göra svartvita grafiska blad någon gång.

Spegelbilder
"Reflektioner" har målats under de senaste tre åren och tidigare har utställningen visats i Nynäshamn och Stockholm. Motiven är människor och landskap - modellerna är konsntären själv och hans sambo.

- Maria är med på så gott som varenda målning. Man får ta de modeller som står till buds helt enkelt, säger Fredrik Johansson.

I en av målningarna sitter hon i en tågkupé, där hennes ansikte speglas i fönsterrutan.

- Har du tänkt på vad som händer när man blir en bild? Om någon främling sitter mitt emot dig i tågkupén kan du inte titta den personen i ögonen direkt, men det går bra att ni tittar på varandra i fönsterrutans spegling! säger Fredrik Johansson som också målat mera overkliga speglingar av sig själv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!