Dirigenten knackar dörr

En del boende i centrala Piteå har den senaste tiden fått påhälsning av en professor som knackat dörr för att berätta om en konsert han ska dirigera. Det är körledaren Erik Westberg som har testat detta ovanliga publikarbete, vilket även omfattade stadens handelscentrum.

Foto: Maria Åsén

PITEÅ2015-04-10 16:01

Verk för kör och orkester som inte framförts i Norrbotten tidigare, var utgångspunkten för turnéprogrammet med Norrbottens Kammarorkester, NKO, och Erik Westbergs Vokalensemble, EWV.

– För kören och orkestern tillsammans var det naturligt att välja Arvo Pärts "Te Deum". Lika naturligt var det med uruppförandet av det verk vi beställt av Paula af Malmborg Ward, säger Erik Westberg och syftar på "Vidder" där hon låtit sig inspireras av Nils-Aslak Valkeapääs dikter.

Paula af Malmborg Ward medverkade vid fjolårets festival för nutida musik i Piteå, New Directions. Hon är född 1962, uppvuxen i Stockholm och bosatt i Göteborg, samt har anknytning till Norrbotten genom sin mormor från Arvidsjaur. Paula af Malmborg Ward har komponerat flera operor och musikteaterverk utöver kör- och orkesterverk.

Verkkommentar

På Norrbottensmusikens hemsida kommenterar hon sitt nu aktuella verk för kör och slagverk så här:

– För ett år sen dog min mamma. Hon var från Luleå och expert på fåglar. Sjöng Adolf Fredrik Lindblad på silverfestivalen i Arjeplog, jag var 8 år och bar fickkniv i det vävda samebandet jag hade som skärp i jeansen.

­– Sen gick vi hem till Einar Wallquist och drack te i fina koppar. Som tonåring bar jag vid festliga tillfällen mormors lappdräkt från Arvidsjaur. Men rötterna visade sig aldrig då, till jojken har jag kommit först nu. Plöjt cd efter cd, lyssnat på livets ljud, hängivit mig åt skamlös inspiration.

Efterlängtat möte

Turnén vars program fått titeln "Kärlek till sången och musiken" börjar i Haparanda onsdag 15 april. Den avslutas i Piteå söndag 19 april efter stopp i Luleå, Skellefteå och Umeå. Uruppförandet sker alltså i Haparanda. Erik Westberg ska även dirigera två helt instrumentala verk som framförs av stråkorkestern: Ylva Skogs (född 1963) stråkorkesterverk "They call her love" som hon skrev 2013 och "Requiemför stråkorkester" av japanen Toru Takemitsu 1930-1996. Två körverk med titeln "Klagelied" ingår också i programmet: Det ena av Dietrich Buxtehude (1637-1707) och det andra av norrmannen Bjorn Andor Drage (född 1959).

– För mig är det här en fantastisk produktion med musik som jag tycker mycket om, med två ensembler som har höga konstnärliga kvaliteter. Att de kan mötas och skapa ett förhållande med kör och instrument har jag längtat efter, säger Erik Westberg.

Biljettservice

Angående dörrknackningen tillägger han att han vid ett tillfälle också agerade biljettombud.

– En dam i Gallerian trodde att det var biljetter jag hade med mig när jag ville visa programinformationen, så då erbjöd jag mig att cykla och köpa ett par åt henne. Hon gav mig pengar och väntade tills jag kom tillbaka.

Erik Westberg tillägger att publikarbete är viktigt därför att musik måste kommuniceras, det vill säga att någon lyssnar på den.

– Därför kom jag på att jag skulle testa att knacka dörr. Jag har starka musikaliska och konstnärliga drivkrafter, så jag tänkte "varför inte". Det var väl en entreprenörsida av mig som kom fram, men det är inte säkert att jag kommer att göra det fler gånger.

Denna tvekan kommer sig inte av att han tycker dörrknackningen var tråkig, men han ser som första prioritet att hans studenter ska få bra undervisning och dörrknackning tar tid.

– De flesta jag mötte var trevliga och nyfikna på vem jag är och det fick de veta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!