Det är jul i Betlehem också

Piteå2006-12-22 00:00
Varje jul tänker jag på Betlehem, staden som nämns i så många psalmer, julvisor, mässor och hymner vid denna högtid för att fira Jesu födelse. Så har det varit sedan jag var liten, för traditioner har en tendens att följa en genom livet. I alla fall om de är förknippade med positiva känslor som frid, gemenskap och glädje, som mina jular är.

Min inre bild av Betlehem har naturligtvis förändrats genom åren. Den har vuxit radikalt i omfattning både geografiskt och känslomässigt - från de typiska miniatyrkrubborna i en sagovärld (trots att vi aldrig hade någon hemma), till den verkliga Födelsekyrkan. Världens äldsta kyrka och ett av få fullständigt bevarade byggnadsverk från bysantisk tid.

Tyvärr känner jag sedan länge oftare oro än frid när jag hör ord som Sion, Betlehem, judaland, till och med stjärna, sjungas. Ingen julstjärna som jag äger, inte ens pepparkaksformen, har sex uddar. Att hänga upp en sionistisk symbol - som jag anser att ockupationsmakten gjort den i grunden religiösa symbolen Davidstjärnan till - är mig numera helt främmande. Sådant tänkte jag inte på i min ungdom, medan jag trodde att landet där Jesus föddes måste vara ett himmelrike på jorden - vare sig det heter Israel eller Palestina.



Jag föreslår att alla som fortfarande lever i villfarelsen att Israel är en demokrati, försöker ta sig in i Betlehem. Den kristna majoriteten av stadens bofasta invånare firar knappast jul längre, eftersom de är belägrade. I år har den sista biten av muren runt området blivit klar, med bosättningar runt om. Det finns en enda öppning till Betlehem - en järngrind som bevakas av israeliska soldater dygnet runt. Den israeliska staten har tagit ytterligare 14 procent av palestiniernas mark. Deras träd, odlingar och hem har förstörts och marken har förklarats tillhöra det utvidgade judiska Västra Jerusalem.

Med andra ord har 14 procent av Betlehem "försvunnit". Varför reagerar inte de kristna samfunden? Eller påven? Om det är okej för hans helighet att uttala sig om muslimers beteende, måste det väl gå an att uttala sig om judars? Tänk om vi tvingas fira jul utan Betlehem i framtiden? Kommer vi att hitta på nya julsånger då, eller bara byta ut texten i de gamla?



Betlehem är bara ett av många exempel på vad som pågår i Palestina. Israel kan utföra brott mot mänskliga rättigheter, ignorera domar i Haagdomstolen, samt lita på att varken FN eller EU undanröjer några av de förmåner landet åtnjuter i det så kallade världssamfundet. Ett handelsembargo mot Israel tycks vara otänkbart, medan det är legio mot andra länder som utövar statsterrorism med etniska utrensningar. Tvärtom har EU särskilt gynnsamma regler för varor från just Israel och många av dem smaskar vi i oss under julen.

Istället för att underlätta tillvaron för det palestinska folket, har omvärlden genom sitt handelsembargo gentemot den demokratiskt valda regeringen sett till att inbördeskrig närmar sig. En julklapp av helvetiska dimensioner till den plats de tre vise männen begav sig med betydligt vänare gåvor en gång.

Betlehem är en viktig stad för alla de tre monoteistiska religionerna och det är lätt att få för sig att Mellanösterns oroligheter bottnar i dessa religioner. Det tror inte jag, för majoriteten av de människor som bekänner sig till någon av dem tar fasta på kärleksbudskapet i sina heliga böcker. De vill inget hellre än att leva i fred, frihet och samförstånd. Att göra det med murar som isolerar folk från varandra är förstås omöjligt, men fortfarande är Betlehem den ultimata platsen att fira jul på för miljontals människor från alla jordens hörn.

Åtminstone i tanken.

God Jul!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!