Fram till festivalpremiären 7 september, finns tolv danskonstnärer på plats i Piteå. Dansarna och koreograferna har kommit från Norge, Finland, Frankrike, England, Tyskland, och övriga Sverige, för att arbeta med de två dansverk som har premiär under Dansfesten, varav ett har världspremiär då.
– Publiken kommer att få tillgång till öppna repetitioner och se den skapande processen på nära håll, samt titta på den dagliga träningen och följa arbetet fram till färdig föreställning, säger Marie Larsson Sturdy, verksamhetschef och konstnärlig ledare för Dans i Nord.
Senare blir det turné i Norden, eftersom samarbetet är den sista produktionen i det treåriga projektet Arctic Dance Circle där även Norge och Finland är med. Nu är det Sveriges tur att vara värd.
Parallelverk
Efter sedvanlig audition i de tre länderna med 60 sökande bara i Sverige, har koreografen Lena Franzén valt ut tre dansare till sitt verk "To make this up". Hon kallar det en duo eftersom repetitioner pågår parallellt i Stockholm, med andra dansare. Där blir premiären 26 september, så världspremiären sker alltså i Piteå som en del i Dansfestens stora öppningsföreställning.
– Beställningen kom sent i mitt schema, därför blir det så här. Om verket kan jag säga att det vuxit från en visuell idé om att publiken och dansarna finns i samma rum och att dans är en tredimensionell konstform. Därför är det konstigt att bara se dansarna framifrån, jag vill att publiken ska sitta runt om scenen.
– Koreografin bygger på cykler. Vi påverkas alla av cirkulära förlopp som kommer och går i livet, närhet och distans till exempel, säger hon.
Till detta har tonsättaren Stefan Johansson skrivit ny musik, ljussättning och kostym är också nytt och det står Markus Granqvist respektive Karin Bjurström för.
Flexibelt verk
Förutom Lena Franzéns danskompani Magma Dans, medverkar Joseph Sturdys Focus Dance, som bidrar med hans verk "Cruel Whispers".
– Av de fem dansare som är här kommer två från Frankrike, en från Tyskland och två från Sverige. Jag har rekonstruerat ett av mina verk som bygger på HC Andersens saga om den fula ankungen. Sedan 2011 har det visats nästan överallt i Sverige, men inte i Norrbotten, säger Joseph Sturdy.
Han hoppas att samtliga 14 kommuner kommer att vara intresserade av att arrangera föreställningen, som han försöker hålla så flexibel som möjligt när det gäller de yttre förutsättningarna.
– Man måste inte ha hela utrustningen, det här ska gå att dansa i olika utrymmen.
Elak känsla
Angående temat säger Joseph Sturdy att han i sin koreografi strävat efter att få fram den elaka undertonen i sagan, snarare än själva handlingen.
– Som barn är det ofta i en saga man får första mötet med den elaka känslan och det är känslor jag vill få fram i koreografin. Därför kanske man kan säga att den är ganska abstrakt, om än vissa bitar kan kännas igen från HC Andersens berättelse.
Även "Cruel Whispers" ingår i Dansfestens öppningsföreställning. Dagarna därefter innehåller bland annat koreografitävling för unga talanger i de två nordligaste länen, prova-på-dans med dansföreningar och skolor, studentuppvisningar, en dag för arrangörer, knattedisco och ett par temakvällar för vuxna med dels 70- och 80-talsmusik, dels flamenco med spanjoren Marco Flores.
Proffsigt utbyte
Alltihop inleds med en dansbandsdebatt före öppningsföreställningen.
– Vi vill helt enkelt veta vad arrangörer och publik tycker att Dans i Nord ska göra, säger Marie Larsson Sturdy.
Mest glad är hon över att Norrbotten för första gången kan erbjuda daglig träning med professionella dansare till lokala och regionala danskonstnärer, dansstudenter, elever och pedagoger. Hon slår fast att om det inte finns tillgång till daglig träning, inspirationsmöten och dansverkstäder, flyttar folk för att kunna fortsätta med att dansa, koreografera, eller att undervisa i dans.
– Ibland måste man få ta och inte bara ge dansklass, för det gäller att hålla sin kropp ajour. Att vi kan ge den möjligheten är ett viktigt led Dans i Nords utvecklingsarbete för danskonsten i Norrbotten, säger hon.
Institutionen glädjer
Den säsong som nu står för dörren är den första då Marie Larsson Sturdy som chef känner att hon kan presentera dans på det sätt hon vill. Förra säsongen innebar mycket förberedelsearbete, eftersom Dans i Nord varit utan chef en period.
– Med dansinstitutionsfrågan står vi inför ett nytt skede i uppdraget att sprida dans i Norrbotten. Dans i Nord kan inte vara ett provisorium hur länge som helst, vi kräver samma förutsättningar här som på andra ställen. Våra regionala danskonstnärer ska inte tvingas flytta för att kunna konkurrera.
– Under dansfesten presenterar vi det önskade innehållet i institutionen, om den sedan ligger i Luleå eller Piteå spelar mindre roll för oss. Vi är så glada över att det finns en region som vill satsa på det här och hoppas på ett dansens hus med god finansiering, som är byggt för dans och inget annat, säger Marie Larsson Sturdy.