Jubileumsåret för dansen i Norrbotten handlar om mångfald, människovärde, ifrågasättande av normer, jämställdhet och klassfrågor. Den närmast aktuella föreställningen "It's ok!" turnerar till samtliga 14 kommuner i länet som skolföreställning. Urpremiären i Luleå på söndag är offentlig, liksom föreställningarna i Kiruna och Älvsbyn 15 respektive 26 februari.
I Luleå och under turnéstoppen vid skolor och flyktingförläggningar i länet medverkar även Milad Mohammadi, som tidningen Dagens Industri utnämnt till Nordens mest eftertraktade talare. Han ska prata om mänskliga rättigheter i samband med att truppen "Until the end crew" dansar sin street- och breakdance- berättelse på samma tema. Alla i truppen kom till Sverige som ensamkommande flyktingbarn och en av de unga männen har utvisats till Armenien.
– Det är osäkert om han får tillstånd att komma tillbaka till Sverige för att vara med på turnén, men vi försöker, säger Dans i Nords kommunikatör Helene Markström.
Reflektioner
Marie Larsson Sturdy, chef och konstnärlig ledare för Dans i Nord, reflekterar över de 15 år som gått och blickar samtidigt framåt. Själv har hon lett verksamheten i två och ett halvt år.
–Vi frågar oss vad som ska hända nu, för Dans i Nord vill fortsätta utveckla dansen i regionen. 15-åringen växer och behöver en ny kostym, så vi hoppas på en fin födelsedagspresent. Helst ett eget rum! säger Marie Larsson Sturdy.
Hon syftar på att ett beslut om Dansens hus tycks vara långt borta, trots att behovet är stort, och tar till en mänsklig metafor:
– Vad händer med en tonåring som ingen tar hand om? Jag funderar mycket på vad som väntar Dans i Nord i framtiden.
Danskvintett
Närmast blir det i alla fall ytterligare en urpremiär i samarbete med Norrbottensmusiken. "Den fula ankungen" presenteras som en dans- och musiksaga med duon Frost. Fanny Kivimäki från Kiruna dansar och musiken står riksspeleman Daniel Wikslund från Tjautjasjaure för. 15 februari är det offentlig föreställning i Gällivare och ingen av skolföreställningarna kommer till Pite älvdal.
Nästa danskompani i vårprogrammet består av fem kvinnor som tillsammans kallar sig Lucy. De turnerar via Dansnät Sverige och kommer till Piteå i mitten på mars med "Arkeolog 8". Lucys uttryck är i huvudsak urban dans med humoristiska inslag och det nu aktuella verket handlar om samhällsstrukturer och identitet. Strömbackaskolans danselever medverkar under föreställningen i Piteå.
Tårtkalas
Norrdans med säte i Härnösand har i uppdrag att sprida modern dans av hög kvalitet i Sveriges fyra nordligaste län med fokus på barn och ungdom. I april kommer föreställningen "Á la carte" till Piteå. Den innehåller tre olika koreografier med samtida dans.
I april kommer också en föreställning som levt vidare sedan urpremiären 2010. Shake it collaborations anländer till Älvsbyn med den så kallade vardagsmusikalen "Roses & Beans" som undersöker den heterosexuella parrelationen.
– Jag vet att den föreställningen involverar tårta och det blir det också på dansens dag 29 april. Då har vi vårt födelsedagskalas och firar med att dela ut Dans i Nords inspirationsutmärkelse, säger Marie Larsson Sturdy.
Hon antyder att ytterligare en urpremiär står på programmet i slutet på maj – en jubileumsöverraskning. Som vanligt arrangeras en rad aktiviteter för barn och ungdomar under våren och hösten, bland annat återkommer populära "Discobella" som riktar sig till förskolebarn.
Inspirerande
Under tisdagen gästade Jazmine André Schufelt från Kungliga baletten Piteå. Ett led i Unga dans i Nords arbete för att inspirera elever i Svenska balettskolans årskurser 4-6. Maja Westerberg som går i femman var en av dem som fick ännu mera lust att dansa efter det:
– I dag har jag fått jättemycket inspiration att fortsätta dansa, för jag vill bli lika bra som Jazmine är, sa hon.
– Att veta vart man är på väg är bra, så det är viktigt att våra unga dansare får möta förebilder, konstaterade Emma Idén Asker, lärare vid Svenska balettskolan.
Jazmine André Schufelt tog sin examen i somras och fick anställning direkt.
– Det här är första gången jag åker iväg över en dag och undervisar. Jag har aldrig varit i norra Sverige förut, så jag tycker det är kul att få se den här delen av landet.