Bresky i bra hörmiljö
Norrbottningar med nedsatt hörsel har fått ökade möjligheter att möta författare från länet i en bra hörmiljö. I går kom journalisten och författaren Tomas Bresky till stadsbiblioteket i Piteå, för att berätta om sin bok "Kodnamn Mikael" både för dem som inte hör bra och för andra intresserade.
Skrivtolkarna Inger Torikka och Eva Flygare.
Foto: Jessica Larsson
Sedan boken kom ut för ett och ett halvt år sedan har han rest runt i hela landet och pratat om den i alla möjliga sammanhang.
Stort intresse
Intresset håller i sig, det här var den sjätte föreläsningen i år.
- Ett tag tänkte jag sluta, men jag får förfrågningar hela tiden. Det är roligt att boken lever och att jag kan tacka ja nu när jag är frilans.
- Eftersom jag tycker det är en viktig historia att berätta fortsätter jag, sa han och påpekade att det också handlar om opinionsbildning.
Resningsbegäran för de dömda ligger för beslut hos Högsta domstolen till följd av den undersökande journalistiken i "Kodnamn Mikael".
- Jag tror att beskedet kommer i april eller maj. Ingen av de sex dömda lever längre, men det är viktigt för deras efterlevande, som också drabbades hårt, att de får upprättelse.
Skattefinansierat
Denna gång var förutsättningarna för Tomas Breskys möte med åhörarna lite annorlunda än vad han är van vid. Tack vare hjälpmedel som ny hörslinga och skrivtolkar från landstingets tolkcentral, hade en ny publik hittat till Kafé å Läs.
För att öka kontakterna mellan hörselskadade i Norrbotten och biblioteken med dess litteratur, driver Hörselskadades riksförbund och Arbetarnas bildningsförbund i Norrbotten ett projekt tillsammans med länsbiblioteket. Statens kulturråd har bidragit med 200 000 kronor, Norrbottens landsting med 100 000 kronor.
Öppet för alla
HRF-föreningen i Piteå är en av de sista i Norrbotten som får del av satsningen. Nu är pengarna slut. Samtliga lokalföreningar i länet har arrangerat tillrättalagda kulturträffar för hörselskadade samtidigt med öppet hus.
Det är bra med arrangemang som är öppna för alla och samtidigt tillrättalagda för hörselskadade, sa Kjell Öhrberg som är styrelseledamot i Hörselskadades förening i Piteå.
Inger Wärngård Johansson, bibliotekarie på stadsbiblioteket, är glad över att fler uppmärksammar att hörslinga och andra hjälpmedel numera gör den offentliga lokalen tillgänglig för alla.
Gratis tjänst
Där finns även ledstråk, punktskrivare, skyltar på engelska och tillgång till dagstidningsdatabaser med tidningar på alla språk i hela världen.
- Vårt samarbete med HRF och ABF kommer att fortsätta, trots att det specifika projektet nu är slut, sa Inger Wärngård Johansson.
Skrivtolkarna simultantolkade allt som sades under kvällen och texten kom upp på en skärm - ett nödvändigt stöd för att döva och svårt hörselskadade ska få tillgång till vad som sägs.
- De som äger projektet har beställt tolk till de flesta av författarträffarna i länet. För oss tolkar är det en bra chans att få visa att vi finns, konstaterade Eva Flygare.
- Det är ju gratis för brukarna att använda tolk via Tolkcentralen, men tyvärr är det många som inte har någon aning om att vi finns trots att de behöver oss.
- Själva har vi inte tid att informera om vår verksamhet, men något borde göras för att fler ska få veta att vi finns, sa Inger Torikka.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!