Böcker för små och större

Flera av höstens nyutgivna barn- och ungdomsböcker är värda att låna på biblioteket - eller köpa och slå in som julklappar. Här följer en del utvalda tips.

Foto:

PITEÅ2012-11-24 06:00

"Tomten är vaken" (Rabén och Sjögren) heter en berättelse av Astrid Lindgren som tidigare inte getts ut på svenska, trots att den skrevs på 1960-talet. Så snart man ser titeln på omslaget går associationerna förstås till Viktor Rydbergs kända dikt om gårdstomten och liknande folksagor. Mycket riktigt finner man att det är just en sådan figur boken handlar om.

Berättelsen utspelas i en värld de flesta barn knappt känner till längre, där byggnader som lagård, hönshus, stall, visthus och redskapsskjul ingår i vardagen, liksom göromål som hör till dem. Tomten är inte jultomten, utan en ständigt närvarande och beskyddande varelse sprungen ur gammal folktro.

Kitty Crowther, mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2010, har illustrerat texten om den vänliga Tomten på nattlig inspektionsrunda. Hon fångar både den varma stämningen och den kalla vintern med snö och norrsken på ett kärleksfullt sätt. För mig som vuxen är hennes bilder den stora behållningen, så ett tips är att också titta efter andra böcker som hon illustrerat.

För de allra minsta har samma förlag gett ut två nya pek- och sjungböcker i serien "Ellen och Olle sjunger". Den omfattar nu 13 tåliga böcker i pekboksformat, där Catarina Kruusval illustrerar våra mest kända barnvisor med händelsrika bilder på varje sida. De två senaste tillskotten är "Vi äro musikanter" och "Räven raskar över isen".

En annan klassiker hos förlaget är en nyutgåva av HC Andersens saga "Tummelisa" som den franska illustratören Charlotte Gastaut gjort både mycket färgstarka bilder och sparsmakade teckningar till, allt med grafisk skärpa.

"Berättelser av Barbro Lindgren" är undertiteln på boken "Barbros bästa." Många av dem, som Vilda bebin, Loranga, Masarin och Dartanjang med fler, hör till våra moderna klassiker. Samlingen innehåller också seriestrippar, dikter och en helt ny berättelse. Även illustrationerna är en kombination av nytt och välkänt, utförda av ett helt dussin av våra mest älskade i genren förutom Barbro Lindgren själv. En guldgruva att aldrig ledsna på helt enkelt och volymen fungerar både som högläsningsbok och läsa-själv-bok för dem som nyss lärt sig.

En helt ny bok av författaren är också aktuell. Eva Eriksson har illustrerat "Andrejs längtan" som handlar om två gatubarn i Sankt Petersburg, en stad inte alltför långt borta. Ett svårt och sorgligt ämne som behandlas på ett lättsamt sätt med vackra bilder. En bok att prata länge kring.

Catarina Kruusval har även illustrerat för förlaget Natur och kultur. Marianne von Baumgarten och Ingela Rinaldo har valt visor och små sagor ur "Min lilla skattkammare". Den fjärde utgivna volymen "Visor för de små" innehåller 22 illustrerade sånger med medföljande cd. Den femte boken "God natt" har en cd med tolv visor. De sjungs av Louise Lindfors till gitarrkomp av Klas Gullbrand.

Ur de många faktaböckerna i Mulle Meck-serien av Geroge Johansson och Jens Ahlbom, har samma förlag framställt en samlingsvolym om bilar, maskiner och flygplan. I den finns, förutom berättelser om fordonen och deras nytta, recept på scones och muffins, pyssel med mera nytt material. En nog så lärorik bok även för vuxna.

Författarhuset har gett ut en bok om något som alla skolbarn får vara med om någon gång - att tvingas byta en omtyckt lärare mot en okänd. "Elaka fröken fårskalle" har träffsäkert författats av Sanna Juhlin och lika mitt i prick illustrerats av Millis Sarri.

Berättelsen drivs framåt av barnens negativa reaktioner på allt som den nya läraren hittar på, men slutar med ett stort leende.

För äldre barn som läser Kamratposten är serien Bleckmossen, ritad av Carolina Carromic Ståhlberg och med manus av Oskar Ekman, en riktig hit. Förlaget Kartago har gett ut ett tjockt seriehäfte i KP-format där de olika karaktärerna och deras äventyr ges gott om utrymme i fyra kapitel på nära 140 sidor. Den thrillerartade historien "Sjöhästens hemlighet" är nyskriven och handlar om tiden före originalseriens början.

Allt är mycket välgjort i sann KP-anda, med en layout som lockar till djupdykning in i varje sida man bläddrar fram. I slutet visas hur det hela blivit till, med många goda råd till dem som själva vill teckna serier. Varje Bleckmossen-karaktär presenterar sig också i en form av vänskapsbok, följt av tester av typen "Hur mycket Emil är du?". Allra sist svarar Carolina Carromic på 17 frågor om hur hon arbetar och tänker och förklarar bland annat vad "påskägg" betyder på seriespråk och deras förekomst i seriehäftet.

I Bleckmossen spirar kärleken på många plan och mer av den varan bjuder Pernilla Gesén på i"Alvas jul" som ges ut av B Wahlströms förlag. Med lagom stor text, flera illustrationer och gott om humor, är böckerna om Alva lätta att ta till sig för unga bokslukare.

Särskilt som alla kan känna igen sig i vardagsskildringarna av hur livet kan vara för ett skilsmässobarn med två hem, antingen man har det så själv eller känner någon som har det.

Ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern som är intresserade av kärlek för killar och tjejer, kan ha utbyte av den till Stockholm utflyttade Lulebon Johanna Lindbäcks "Som om jag frågat" .

Även denna bok är fylld av vardagsrealism och handlar om en kille som känner sig övergiven av allt och alla, trots att han har familj och kompisar omkring sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!