Bo Kaspers plockar fram sin särart

Bo Kaspers orkester är i harmoni med sig själva. Till veckan släpps det nya albumet ”Redo att gå sönder”, fyllt med bandets patenterade mix av soul, pop, jazz och visa.
– Vår särart har vi försökt hitta, uttryckligen, på den här plattan, säger Bo Sundström.

”Det är ganska tungt att spela in en skiva, rent prestigemässigt och konstnärligt. Nu har vi kommit ut och sagt ’helvetes vad kul det var’”, säger Bo Sundström.

”Det är ganska tungt att spela in en skiva, rent prestigemässigt och konstnärligt. Nu har vi kommit ut och sagt ’helvetes vad kul det var’”, säger Bo Sundström.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2015-10-16 20:21

Ett par vardagskängor, ett par finskor, en gitarr och en lätt packning har precis parkerats i det ljusa hotellrum som vetter mot samma tomt som fritidsgården Ladan (i dag RFSL) där en ung Bo Sundström en gång träffade sin första ”riktiga” flickvän, Monica från Bergsviken.

Han är hemma i Piteå på jobbesök, Sundströms-pojken från Djupviken som blivit ett med svenska folket och som är en av få artister i landet som rättmätigt kan bära upp Jan Malmsjö-epitetet ”sång- och dansman”.

Snart ska han repa med Roxy storband inför en fullsatt spelning på Christinasalen, men han kämpar i motvind då han precis legat tokdäckad i feber.

Stort och intimt

Humöret är det däremot inget fel på. När Bo Sundström med sitt bekanta ”Pite-schwung” säger att ”vi är jävligt nöjda med plattan” kan nog ingen ifrågasätta uppriktigheten.

Bo Kaspers orkester fick lite kreativt andrum efter Bo Sundströms medverkan i en viss tv-succé.

– Vi fick ett extraår på oss. ”Så mycket bättre”-året. Sedan tog vi ett musikskrivar-sabbatsår för att åka och spela. På vår nyvunna popularitet.

Det sista understryker han lite humoristiskt och skrattar gott.

På turné letade bandet sin särart och de nya låtarna har skrivits utifrån det ledordet. Bo Sundström försöker sätta fingret på var den ligger.

– Vi har en fäbless för stora intima låtar, som ”Utan dig” och ”Vi kommer aldrig att dö”, som smäller på ganska mycket men ligger ganska nära hjärtat ändå. Det är inte flaggviftandet, som U2 är så bra på ...

Men små vimplar kanske?

– Ja (skratt) vimplar. Men annars är det som ligger på skivan det som i mångt och mycket skiljer ut oss från resten av Musiksverige; visan, ett kompetent sätt - tycker jag själv - att skriva svensk soul. Och så jazzpop. En förlängning av jazzschlagern och det där Hasseåtage- och Beppe Wolgers-tänket. De sakerna skiljer ut oss och det har vi försökt få med här.

Alla engagerade

Föregångaren, ”Du borde tycka om mig”, producerades av Veronica Maggio-producenten Christian Walz. Bo Sundström beskriver det som om han stoppade in musiken i sin professor Balthazar-maskin och så kom det ut en skiva på andra sidan. Orkestern var nöjd, men den här gången blev det i stället ett gammaldags sätt att spela in på, tillsammans med producenten Andreas Dahlbäck som lyckats bra med ett kollektivt engagemang.

– Det är ganska tungt att spela in en skiva, rent prestigemässigt och konstnärligt. Nu har vi kommit ut och sagt ”helvetes vad kul det var”. Det ska vara kreativt. Om det är kul är det en bonus.

Det är väldigt organiskt den här gången?

– Absolut. Det som spelats in i lokalen är verkligen det du hör. Vi spelade in 15 låtar på sju dagar. När hände det sist? Sedan har det varit ytterst sparsamt med pålägg. Jag sjunger live på rätt många låtar.

Stärkt

Fem år efter sitt äktenskap sa klaviaturspelaren Mats Schubert ”Nu är jag redo att gå sönder – igen”.

– Han kände sig stärkt. Det är nästan som ett Ronny Eriksson-citat. Det fick bli både en låt och titeln på plattan, säger Bo Sundström om verket som pryds av en bild på preussiske kroppsbyggaren Eugen Sandow (1867-1925).

På kartan

Stärkt är även orkestern. Dagsformen är ”väldigt, väldigt bra” enligt Bo Sundström.

– ”Så mycket bättre” har hjälpt till enormt. Gudarna ska veta att jag inte tyckte att det var särskilt kul att spela in serien. Jag hankade mig igenom det. Men processen för oss, att göra grejen och att jag inte gjorde bort mig ... Det var som om man kom ut som jävligt vuxen.

– Jag har sagt att man inte bryr sig längre och att ängsligheten har försvunnit. Det håller jag fast vid. Men jag tror att identiteten för oss som band stärktes. Vad kan vi och vad är vi bra på  – vår plats på Sveriges musikkarta.

Fakta Bo Sundström om några av låtarna på nya albumet:

Terror ”Det är en pastisch av någonting ... För mig är det en Kurt Weill-fäbless. I texten kändes den aktuell med flyktingströmmar och islamofobi. I samma veva var det i media om otäcka bakterier som alltid kommer någon annanstans ifrån. Är det inte Tyskland så är det Ryssland eller Asien. Det är alltid utifrån (skratt). Vi har tagit upp det tidigare textmässigt, att rädslan är nog den största bakterien vi bär på, att det är rädslan som förgiftar. Den hamnar tidigt på plattan, för att vi inte ska gömma undan vår egenhet.

Indre byn ”Den är skriven på en ukulele. Jag fick en av orkestern när jag fyllde 50. Jag blev inbjuden till en ukulele-årsfest i februari. Jag spelade spelade den här låten där. Jag har börjat bli lite haj på ukulele. Låten skrevs i Köpenhamn, under Mauro Scocco-promenader i Indre by. Jag turistar gärna i Köpenhamn och min fru har jobbat där. Jag fick berätta lite om min känsla för staden, sedan är det en twist på slutet.”

Tack ”Texten skrevs till förra plattan. Vi gjorde den som en slags I’m from Barcelona-aktig grej, med stor kör. Den lät som ett slags religiöst möte. Jag och Mats tyckte att det var skitkul. Alla andra sa ”fy fan vad töntigt”. Texten var kvar och när jag hittade den här melodin tyckte jag att det stämde bra. Om det har varit kris i ett förhållande kan man inte bara tvärnita och säga ”jaha”. Det tar tid att vända skeppet. Det är en fin bild. Det kommer att bli en fin slutlåt på konserter. Kanske en ny favorit.”

Diskotek: ”Låten utvecklades till en slags hommage till vårt disco, till vår dans. Man hör lite Bee-Gees, definitivt Michael Jackson och även ”Upside down” av Diana Ross. Dansen sitter i huvudet, inte så jävla mycket i ”vad ere för stajl i kväll”. Vi var på ett 30 års-kalas och så var det poolparty. Man hade hyrt in en dj som spelade superhipp engelsk pop. Festen var helt död. Till sist gav han upp och spelade ”Bailando”. Alla gick upp och dansade. Folk tänkte ”äntligen någonting som går att dansa till”. Dans är ingen intellektuell sysselsättning. Det ska vara upp och hoppa till vafan som helst och ha skitkul.

5 juni ”Den betyder enormt mycket för mig. 5 juni är min namnsdag och min farsas födelsedag. Jag satt med idén och så slog det mig att två år efter att Erik (Bo Sundströms lillebror) hade dött så fanns hela sms-konversationen kvar. Jag ser litegrann, du vet ’Bosse du måste ringa mig’. Jag är väldigt nöjd med texten. Det är en fin bild, minnena av dem som varit. Jag vet att låten kommer att bli skitsvår att spela live. Det blir att ’nu måste jag samla mig här’”.

Floden ”Det är en Björn Eidsvåg-låt och vi är ju till hälften ett ’norskt’ band. Vi är väldigt mycket där och spelar. Vi har lärt känna Eidsvåg. Låten har släppts i Norge på en hyllningsplatta till honom. Det här är en stor låt i Norge. Vi har gjort den i någon slags Cohen- version. Det är en fin melodi och en nästan sakral text.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!