Blandade vårkänslor

Våren fortsätter att märkas i Piteås utställningslokaler. Alla brytningstider fascinerar konstnären Tex Berg, vilket tydligt märks i konsthallen på Stadsbiblioteket. De nio konsthantverkarna i gruppen Rabarber fortsätter att presentera sig i Piteå-Tidningens foajé, med den aktuella årstiden som tema.

Tex Berg vänd mot målningen ”Modell”.

Tex Berg vänd mot målningen ”Modell”.

Foto: Karina Sundkvist

PITEÅ2014-05-07 18:46

Tex Berg målar landskap och visar motiv som handlar om övergångarna i naturen – höst och vår. Han säger bestämt att hans konst inte är abstrakt, utan kallar den "naturisk".

– Eftersom jag påverkas av naturen, förklarar han, och tillägger att han ju har ett expressivt uttryck.

– Jag är ute efter energi i bilderna. När vintern övergår i vår och sommaren i höst är det som mest spännande. Den spänningen använder jag som katalysator för att bygga upp ett drama när jag målar.

Bland alla älvar, bäckar, fjäll, träd och stämningar som hänger i konsthallen till och med 18 maj, finns ett motiv av en kvinnogestalt.

Hur kommer det sig?

– Människokroppen är också ett landskap, svarar Tex Berg utan att fundera.

Han är född på Jämtön i Luleå, där han bott med sin familj och haft ateljé tills helt nyligen.

– Min fru är från Småland, så vi har haft ett ställe där också sedan -60-talet. Nu har vi sålt Jämtön och flyttat till Vissefjärda, nära gränsen till Blekinge. Där jag kan måla trivs jag. Jag har alltid haft en ateljé där också, säger Tex Berg.

Nordisk skönhet

Han är, i likhet med Piteåkonstnären Sture Berglund med fler, även aktuell som en av de medverkande i "Northern Beauty". En stor samlingsutställning som belyser konstens utveckling under 1970- och 80-talen i norra delarna av Sverige, Norge, Finland och Ryssland. Utställningen fokuserar mest på Norrbotten och visas i Kulturens Hus konsthall i Luleå till och med sista maj. Sedan ska den turnera.

I samband med "Northern Beauty" visas en film av Gunnar Fogelvik som handlar om Tex Bergs forskningssamarbete med biträdande professor Lennart Gustafsson vid Luleå Universitet, initierat av Högskoleverket.

– Vi undersökte vad vetenskapen kallar spuriosa attraktorer, ett slags falska minnen eller påståenden som hjärnan formulerar när man arbetar med bilder. Jag har lärt mig att om jag vågar lyssna på det och låta det undermedvetna jobba utan att ifrågasätta, blir resultatet mycket mer kreativt, säger Tex Berg.

Efteträdare

Tora Ceder har lämnat konsthantverksgruppen Rabarber, som driver butik med samma namn i Piteå. Efterträdaren är den till Kalix utflyttade Pitebon Eva Ljungqvist, även hon keramiker. Hon har tidigare varit lärling hos Tora Ceder i ett år och för tre år sedan var hon gästutställare på Rabarber.

Eva Ljungqvist och keramikern Katarina K (Katarina Öquist) har just blivit lämnade för sig själva i foajén av de båda andra utställarna. Linda Isaksson som driver

Heta hyttan i Piteå där hon designar och tillverkar studioglas. Tommy och Anki Carlsson driver företaget Stol & Fiol på Mörön utanför Luleå. Där är det arbeten i björk som gäller i allt från bruksföremål till dekorativa skulpturer.

Blandteknik

Blandteknik kan också sägas vara ett gemensamt tema hos konsthantverkarna. Katarina K. visar några föremål som hon först tyckte var helt misslyckade, men som hon lyckats göra till ett nytt innovativt uttryck.

– Jag var för modig och blandade olika sorters lera, så efter bränningen blev det inte alls slätt och fint som jag hade tänkt. Mamma tipsade mig om att måla de utvikta kanterna med en teknik som hon brukar använda och nu tycker jag att resultatet blev riktigt bra, säger hon.

Katarina K är dotter till Annastina Eriksson, en annan Rabarber-konstnär. Hon kommer att avsluta konsthantverksserien med den tredje utställningen i PT:s foajé till hösten, tillsammans med de andra som återstår.

Energigivande

Linda Isaksson har arbetat med kombinationen glas och metall i sin hytta och hennes skulpturer har i likhet med Katarina K:s bruksföremål uppmanande texter.

– För mig handlar det om att vända blad i livet, kanske det är så för Linda också, säger Katarina K.

Eva Ljungqvist arbetar med porslinslera och stengods, blandat med metall. Tommy Carlsson är mest konsekvent i materialvalet av de fyra och han visar i huvudsak fåglar i olika format och färger.

– Jag tycker att det har varit lätt att komma in i Rabarbergänget. Det är högt i tak, många idéer och mycket inspiration. Alla är hjälpsamma och måna om varandra och energin i butiken ger en härlig bekräftelse, säger Eva Ljungqvist.

Hon påpekar att det naturligtvis är många Pitebor som kommer dit, men till hennes stora överraskning en hel del Kalixbor också.

– Första dagen jag var i butiken kom min granne in!

Gymnasieelever

I Öjebyns konsthall ovanpå biblioteket, ställer årskurs tre i Strömbackaskolans estetmediaprogram ut, ES3D. Eleverna sammanfattar sina gymnasieår under temat "Arbeten av en tredimensionell grupp" fast av någon anledning på engelska: ”The work of a 3Dimensional group”. Utsällningen hängs på fredag och vernissagen är dagen efter.

Konstgruppen Ådran flyttar i maj från biblioteket i Öjebyn till Framnäs folkhögskola. Några av målningarna som visas i dess foajé är samma som i konsthallen, en del är nya. Utställningen är en fortsättning på temat "Kravlöst skapande".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!