Fram och baksida
Där hjälper hon andra företagare att förstå hur människor (konsumenter) påverkas av bilder. I går föreläste hon vid ett av Upplevelsecentrum i Piteås frukostmöten under rubriken "Modebilder som säljer".Sara J:son Lindmark förde resonemang om historik, estetik, grafik, formspråk och annat som berör modet och dess baksidor.
- Modemagasinens bilder har stor betydelse för vilka val vi gör. De som presenterar dem har stor makt, sa hon
Guldklimpar
Hon har gått igenom åtskilliga buntar med arkiverade svenska modemagasin och gjort riktiga fynd. Det första exempel hon visade kallar hon själv en guldklimp:Bonniers månadstidning hade fyrfärgstryck på 1930-talet. Jämfört med dagens omslag som är överhopade med text, fick bilderna under flera decennier tala för sig själva.
- Långt in på 60-talet skulle magasinen främst inspirera till egen sömnad, för då fanns inte någon konfektionsindustri. Allt hände i Paris och det var Haute Couture, den högre sömnadskonsten, som gällde.
Hon tycker att andra företag kan lära av modebranschens misstag och framgångar:
- Här behöver till exempel vi bilder som fungerar i vårt hårda klimat. HMs underklädesreklam har vi svårt för utomhus mitt i vintern.
Kulturellt accepterat
Sara J:son Lindmark visade exempel ur flera svenska modemagasin och även utländska. Bland annat en annons för Prada som 1995 blev en milstolpe i modebildernas värld:- Den bilden, som har lite skräckkänsla, gjorde mode okej i det finkulturella rummet.
Beträffande Sveriges modeanseende i världen säger hon att trendkänsligheten är efterfrågad, men att det saknas tilltro till att skapa egen svensk design,
- Vi behöver få tillbaka en egen textilindustri i landet