Berits novell på väg att bli roman

PORTRÄTT. Det som var menat att bli en novell är på väg att bli en roman. Berit Ölund från Stockholm skriver på boken om Albin och Märta, en berättelse om vanligt folk i Norrbotten från förra sekelskiftet. Som grund för berättelsen ligger historier hon fått berättat för sig.

Piteå2006-07-22 00:00
Berit Ölund kommer från Piteå, bor egentligen i Stockholm, men hälsar på hos sin mamma i Bergsviken under några veckor i sommar. I vardagsrummet händer det som alla författare är med om: En historia växer fram, parallellberättelser knyts samman.

I höstas började Berit Ölund på Folkuniversitetet i Stockholm för att hon ville lära sig mer om novellskrivande. Vid första textinlämningen sade författaren och läraren Erik Grundström att hon hade möjlighet att utöka berättelsen till 400 sidor. Berit Ölunds novell var alltså början till en roman.

Skriver väldigt mycket

Kursen vid universitetet består av sammankomster med textrespons.

- Vi skriver väldigt mycket och ger ris och ros varje gång, säger Berit Ölund och berättar att nivån bland deltagarna är hög, alla har publicerats tidigare.

Hennes tidigare utgivningar innefattar böckerna "Tre systrar" och "Eritreas hopp". Inför skrivandet av den andra boken följde Berit Ölund med barn i ett sargat Eritrea. Boken skrev hon för skolan och hon har föreläst om den runt om i Sverige.

Tecknar levnadsöden

Grunden till berättelsen som Berit Ölund skriver på nu kommer från hennes mammas historier om hur det var förr. Enskilda öden varvas med gestaltningar från Pitebygden.

Manuset berättar kvinnorna och fattigfolkets historier. Stilen tycker hon påminner om Moa Martinsson och Elsie Johansson.

- Jag har inte försökt härma dem, men det liknar mitt språk. Jag försökte ta in lite dialekt i manuset, men det fungerade inte för stockholmarna, säger Berit Ölund och syftar till sina kurskamrater.

Hon är mån om att berättelsen ska finnas kvar för hennes barn och barnbarn. Historien tecknar just levnadsöden, hur karaktärerna Albin och Märta blir föräldrar och mor- och farföräldrar.

Känner alla stigar

Arbetet med manuset har också inneburit kontroller av fakta. Berit Ölund säger att alla faktiska detaljer är korrekta. Handlingen utspelar sig i Storfors, Hortlax och Piteå.

- Men även här i Bergsviken där jag känner alla stigar.

I de fall hon berör personliga levnadsöden har hon försökt att inte trampa någon på fötterna. Berättelsen är inte dokumentär trots att den innehåller stora delar fakta. Ändå upplever Berit Ölund sin berättelse trovärdig. Hon säger sig ha hittat en medelväg.

- Sedan får det väl reta också, men ingen namnges.

Sista delen i serien om lokala författare publiceras 25 juli. Då berättar Gun Lidström, författare från Svensbyn, om hur henes fem böcker kommit till och hur hon blandar biografiska inslag med fantasi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!