Bengt Lindström är mån om sina rötter

UTSTÄLLNING. Bengt Lindströms konst finns på plats i Piteå-Tidningens konstfoaje under februari månad. Konstnären är välkänd över Europa.- De senaste fem åren har intresset för honom galopperat, säger Anna-Lena Huss Nyström, gallerist vid Sinklar galleri och förlag som handhar en del av Bengt Lindströms konst.

Piteå2007-02-17 00:00
Under 2002 drabbades Bengt Lindström av en stroke som gör att han inte längre är aktiv som målare, det är också därför PT inte kan intervjua honom personligen, utan får prata med hans fru Michelle Lindström och galleristen Anna-Lena Huss Nyström vid Sinklar galleri och förlag i Sundsvall som ställer ut mycket av Lindströms konst.

Sinklar galleri har också skickat utställningen till Piteå och PT:s konstfoaje.

Stor i konstmiljöer

Bengt Lindström föddes 1925 i Härjedalen och växte upp i Härnösand. Efter studentexamen beslutade han att bli konstnär. Han studerade vid Isaac Grunewalds målarskola, Konstakademien i Köpenhamn och Art Institute i Chicago. Hans konstintresse förde honom senare tillbaka till Europa, till Paris där han studerade vid Andre Lhotes och Fernand Legers målarskolor.

- Jag vet inte om folk förstår hur stor han är i konstmiljöer, säger Michelle Lindström.

Hon och Bengt Lindström har varit gifta sedan 1996. Under sitt yrkesverksamma liv har hon arbetat i galleri i Paris. Numera bor de i Sundsvall där Bengt Lindström har kvar sin atelje.

Nära sina rötter

Bengt Lindström har genom åren målat sina egna tolkningar av mytologier. Hans tavlor kännetecknas av olika tematiska utforskningar.

Michelle Lindström berättar att han har målat mycket landskap under sin verksamma tid, han har särskilt skildrat Norrland.

- Han har alltid varit nära sina rötter, säger hon.

Bengt Lindström är en expressionistisk målare med mycket kraft i sina bilder. Färgerna är starka och lysande. Michelle Lindström berättar att han valt att inte lägga svarta linjer runt omkring färgfälten.

- Det är inte så lätt som man kan tro, säger hon.

Att vara född med gåvan att kunna måla är inte heller lätt, intygar Michelle Lindström som sett sin man bygga upp sitt konstnärskap genom hårt arbete.

Alltid expressiv

Bengt Lindström har alltid varit god vän med samerna och enligt Michelle Lindström går det att på hans måleri se var han kommer ifrån.

- En konstnär har alltid ett visst sätt att titta på landskap och fånga det.

Anna-Lena Huss Nyström berättar att intresset för Bengt Lindströms konst har ökat avsevärt de senaste fem åren.

- Han har legat före vårt sätt att se på konst i Norden. Han har alltid varit expressiv och det har varit för svårt för folk att ta till sig. Nu har samhället hunnit ikapp, säger hon.

- Hans konst går tillbaka till det riktigt primitiva och tar upp vidskeplighet, gudar och demoner.

Färgerna är ingången

De abstrakta motiven kan till en början vara svåra för betraktaren. Anna-Lena Huss Nyström har själv haft svårt att ta till sig Bengt Lindströms konst. Ingången, säger hon, är färgerna.

- Färgerna avgör om du tycker om att gå in i en bild eller inte.

Utställningen i PT:s konstfoaje visar ett brett spektra i Bengt Lindströms konst. Tonerna skiftar från mörka och tunga till ljusa. En del bilder är målade med glimten i ögat.

- Hans konst är av hög kvalitet. Den har lång hållbarhet och är som en god aktie - den ger utdelning, säger Anna-Lena Huss Nyström som kommer närvara vid måndagens konstträff i konstfoajen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!