Bästa bildspråket på affischer med angeläget budskap

Angelägna bilder i det stående formatet 50 gånger 70 centimeter fyller två rum i Piteå museum en tid framöver. Grafiska formgivare från hela världen har tagit fasta på affischen som medium för att sprida olika budskap. I Unescos vandringsutställning handlar det om sju världsproblem.

Piteå museums chef Ingrid Metelius är redo att presentera Unescos vandringsutställning som turnélagts av Norrbottens museum med Piteå som första ort utanför Luleå. Vernissagen är på lördag men redan igår kom skolklasser för att ta sig en titt.

Piteå museums chef Ingrid Metelius är redo att presentera Unescos vandringsutställning som turnélagts av Norrbottens museum med Piteå som första ort utanför Luleå. Vernissagen är på lördag men redan igår kom skolklasser för att ta sig en titt.

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2010-05-27 06:00
I den goda sakens namn, på engelska Good, anordnar den ideella organisationen Good 50x70, med säte i Italien, en internationell affischtävling för grafiska formgivare som vill engagera sig i viktigare saker än reklam. De tävlande har sju givna världsproblem att botanisera bland, sedan väljs 30 utställningsbidrag ut till varje tema. Varje tema stöds av en organisation som i gengäld får använda affischerna med de politiska budskapen i sin verksamhet.
Baksidan utåt
De vinnande affischerna präglas förutom av snygg design, bra grafik och slående bildspråk i viktiga frågor, också av stora proportioner humor, ironi, satir och raka rör. Samtliga lever upp till mottot "en bild utan budskap är ingenting" och ställs ut på flera olika platser i världen.
Norrbottens museum har i museibyggnaden i Luleå visat utställningen med 2009 års bidrag under hösten och vintern. Den producerad av Unesco (Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur) och går nu på turné i länet. Först med att ta emot den är Piteå museum.
- Bilderna kom till Luleå digitalt, sedan har personalen på länsmuseet skrivit ut dem till affischer där båda sidorna av pappret är fulladdade, säger museichefen Ingrid Metelius.
- Därför kommer vi att vända på det hela i mitten av sommaren så att vår publik får chans att se nästan hela utställningen som i sin helhet består av 210 bilder. Vi har inte plats för att visa alla på en gång, förklarar hon.
På lördag är det vernissage med personen bakom det enda svenska bidraget närvarande: grafikern Daryoush Tahmasebi, Luleå, som arbetar som fotograf vid Norrbottens museum. Hans affisch handlar om kvinnoförtryck.
Barnarbete och krig
Det var 2007 som de italienska grafikerna Pasquale Volpe och Tommaso Minnetti startade projektet Good 50x70. Med stöd av Unesco är det i år fjärde gången tävlingen hålls och i dagarna är det premiär för 2010 års upplaga i den tjeckiska staden Brno.
Den utställning som samtidigt visas på Piteå museum är alltså från projektets tredje år.
2009 var de sju aktuella världsproblemen barnarbete, kärnkraftens risker, brott mot kvinnors rättigheter, aids/hiv, klimatförändringarna, kriget mot terrorismen och otillräcklig sjukvård.
- I Luleå visades 2008 års upplaga också. Daryoush Tahmasebi har medverkat med vinnande bidrag i tre omgångar av affischtävlingen, säger Ingrid Metelius.
Andra ämnen som tagits upp i Good 50x70 är exempelvis vattenbrist, barnadödlighet, utrotande av arter, brott mot mänskliga rättigheter och krigsoffer. Trots de svåra ämnen som affischerna tydliggör, har det visat sig att publiken snarare blivit positivt engagerad än illa betryckt av budskapen - vilket ju också är meningen med hela projektet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!