Karin Åberg har i dag Piteå som hemadress. Hon har bred musikalisk bakgrund och jobbar i dag vid universitetet i Umeå, med yoga på Step-In och med egna musikprojekt.
.
Bokprojektet började med hennes brorsdöttrar, Ellen och Lisa.
– Jag tänkte att jag skulle måla dem och skriva en saga om dem och att det skulle vara musik till, i olika stilar.
– Jag gjorde boken och musiken och tänkte "kanske vi ska ge ut den också". Jag kom in på att använda den i pedagogiskt syfte, exempelvis för att memorera när man rör på sig, med musik och med bild. Det fastnar på ett helt annat sätt än om du bara läser. En låt handlar om regnbågen. Då sjunger man färgerna och de sätter sig.
.
Boken är en blandning av verklighet och fantasi. Den handlar om två tjejer som går på upptäcktsfärd och möter olika karaktärer. De möter en katt som kan prata och letar efter en skatt vid regnbågens slut.
– Det är som en vardag, att barnen är ute och leker och hittar på grejer. De träffar en nyckelpiga och räknar prickarna, de hittar en fjäril som de vill ha som husdjur, men så ställs frågan "tänk om fjärilen vill vara fri".
Boken ställer existentiella frågor?
– Ja, utan att banka någon på huvudet. Den innehåller direkta frågor också, som "vad är det godaste du vet" när man pratar om tårta och glass. Meningen är att den som läser ska fråga barnet så att man är aktiv. Kanske gör man någonting fysiskt också.
– Tanken är att man ska föra en dialog med barnet, att man ska reflektera. Huvudsyftet är att förebygga mobbing. Att barn får tänka efter. "Vad händer när du ska ha kalas? Vilka får komma?" Sådana saker. Utan att förstora eller förminska. Det är så viktigt.
.
Till boken hör texter, noter och en pedagogisk del samt ett soundtrack som laddas ner. En prototyp av boken (som vänder sig till barn i åldern tre till sju år) med tillhörande uppgifter har testats av en förskola i Växjö och på årskurs ett i Bergsviken.
De sex låtarna har uppförts av barnkörer och symfoniorkester i Växjö. När boken är publicerad åker Karin Åberg på turné tillsammans med tre musiker på förskolor i länet i Norrbottensmusikens regi. Redan i sommar blir det en försmak under Piteå dansar och ler när hon och gitarristen Erik Gullemo gör en minikonsert.
Tanken om interaktion går igen även under konserterna.
– På förskolorna utgår vi från sagan. Vi har berättare och bilder. Vi pratar med barnen och har rörelser och dans. Vi är utklädda till karaktärer ur berättelsen. Det kommer att bli kul.
.
Karin Åberg tänker utveckla konceptet och har pratat med en spelutvecklare om att göra enkla spel för surfplatta. Ett manus för radioteater ska också skrivas.
– Det hade varit jättekul att göra rörliga grejer också (skratt), men man får ta en sak i taget.
Vad säger dina syskonbarn?
– De tycker att det är jättekul. När vi spelar musiken sitter de med och sjunger. I dag är de åtta och tio år. Lisa, den yngre, sa när vi gjort hemsidan "blir vi kända nu". Jag sa "Jag vet inte. Är det viktigt att vara känd". "Ja, då får man pengar", sa hon. "Vad ska du göra med pengarna då", undrade jag. "Köpa godis", svarade hon.