Piteå-Tidningen har följt Gabrielle Nilsson sedan hon gick ut det treåriga Serie- och bildberättarprogrammet 2008, en utbildning som högskolan i Gävle förlagt till Hofors. Två år efter det var hon oktober månads konstprofil i tidningshusets foajé och PT har även uppmärksammat henne med anledning av att hon färglagt ett historiskt seriealbum om hur fransmannen Bernadotte blev kung i Sverige.
Fantasy nästa
Nu har Gabrielle Nilsson illustrerat sin första barnbok med text av Elin Engström Mikalides, utgiven på Prinsen & Prinsessan bokförlag.
– "Puss" är min första illustrerade barnbok, men det kommer mer redan nästa år på samma förlag, med en bok som riktar sig till en äldre publik. Det är en fantasybok, och sånt älskar jag att illustrera så det kommer bli väldigt roligt! säger Gabrielle Nilsson.
Hon avslöjar också att hon har ett samarbete på gång med författaren Jan-Erik Ullström och Idus förlag, för en bok med planerad utgivning under 2014.
– Vad det blir är fortfarande hemligt.
Färgrik manga
Gabrielle Nilsson trivs med sitt yrkesval även om ekonomin kan vara svajig emellanåt.
– I nuläget försörjer jag mig på mitt tecknande med nöd och näppe, men det är jag beredd att leva med när jag får jobba med någonting jag gillar, säger hon och tillägger att hon betraktar sig som självlärd vad gäller illustrationer.
Hon har ägnat tusentals timmar av sitt liv åt att teckna och färglägga. Sedan hon gick ut Serietecknarskolan, som utbildningen i Hofors kallas i folkmun, har hon arbetat med flera serier. Hennes uttryck är manga-influerat och berättartekniken färgmättad. Arbetsmetoden är digital eftersom hon tycker att resultatet blir naturligare än vid traditionellt tecknande.
– På skolan fick jag lära mig många nya tekniker inom både bild och berättande, och jag har skaffat många fina vänner därifrån som också jobbar med illustration och serier.
Många bollar
Själv arbetar Gabrielle Nilsson med allt fler områden: serier, logotypdesign, speldesign, reklam, grafiskt material, privata bildbeställningar och barnboksillustrationer, oftast jämsides.
– Man får ta de jobb som kommer i ens väg helt enkelt, och sen skapa mycket jobbmöjligheter för sig själv. Det gäller att ha bra simultanförmåga, att kunna hålla många bollar i luften samtidigt, säger hon och tillägger:
– Just nu är jag glad att jag lyckats bryta mig in i barnboksbranschen, för barnböcker är någonting jag velat jobba med ett bra tag.