Barn solister i blåsarluff med Astrid Lindgren

I åldrarna från åtta år till minst 80, är artisterna i den stora orkester- kör- och dansproduktion som planeras i Piteå kommun i november. Initiativet kommer från Pite blåsorkester som samarbetar med Skellefte musikkår och Musik- och dansskolan.

Tvåorna på Klubbgärdsskolan är några av alla barn i Piteå kommuns skolor som ska vara med i konserten. Just nu övar de på sångerna och rörelserna under sina musiklektioner.

Tvåorna på Klubbgärdsskolan är några av alla barn i Piteå kommuns skolor som ska vara med i konserten. Just nu övar de på sångerna och rörelserna under sina musiklektioner.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2012-09-22 06:00

Sånger från filmatiseringarna av Astrid Lindgrens böcker står på repertoaren när 160 lågstadieelever bildar kör, några högstadieelever agerar solister, och veteranerna i blåsorkestrarna ackompanjerar.

Allt i kombination med dansuppträdande på Acusticums stora scen 25 november. Nästa höst görs produktionen "Med Astrid på luffen" en gång till, då med barn i Skellefteå kommuns skolor.

Mäktig upplevelse
Pite blåsorkester är en amatörorkester som med jämna mellanrum satsar på större produktioner med namnkunniga solister. För två år sedan var trombonisten Nils Landgren gästartist och när det var dags att vässa repertoaren igen kom barnkören på tal.

- Nu vill vi ha barn som solister och eftersom samarbetet med Skellefte musikkår fungerade så bra förra gången, ville vi ha med den också, säger blåsorkesterns ledare Pär Olofsson.

Dansläraren Sara Lockby berättar att frivilliga ur hennes dansgrupper kommer att dansa ko- reografier i två nummer.

- Att dansa till levande musik blir en speciell upplevelse för dem. Hela produktionen kommer att kännas mäktig för alla barnen att få vara med om, tror hon och tillägger:

- Det är roligt att jobba med det här.

Rörelser och sång
Målsättningen är att så många lågstadieelever som möjligt, företrädesvis ur årskurs två, ska kunna uppträda på scenen när det är dags att presentera resultatet för publik. Därför blir det två konserter samma dag, men med olika barnkörer. Annika Lindström representerar de sju musiklärare som har så kallat kompanjonlärarskap hos kommunens andraklassare.

- Sångarna ska inte bara stå rätt upp och ner, utan vi ser till att körpartierna innehåller rörelser också. Övningarna sker under barnens vanliga musiklektioner, säger hon.

Fyra sångsolister från Christinaskolans musikklasser på högstadiet har också rekryterats till uppsättningen.

- Meningen är att de ska bli karaktärerna som musiken handlar om, säger Annika Lindström.

Musik- och dansskolans rektor Bo Olovzon är nöjd med att se skolplanens teoretiska uttryck levandegöras i praktiken.

- Att barnen får jobba målmedvetet och vara med i hela processen är kanon. Det är ju det här som estetiskt lärande handlar om - att barnen får möta levande musik och samverka med ungdomar och vuxna på en hög musikalisk nivå, säger han.

Enligt Pär Olofsson är det där sistnämnda en utmaning för blåsarna:

- Det finns lite att bita i på alla nivåer i den här produktionen, men det är lustfyllt. Melodierna är ursprungligen skrivna för Göteborgs blåsarsymfoniker och inte de lättaste att spela, så även vi kommer att utvecklas av det här samarbetet.

Han är fullkomligt säker på att slutresultatet blir bra:

- När alla ligger på topp på sin nivå kan det inte bli annat.

Lördag 24 november är det genrep med alla samlade.

- Barn ska ha tillgång till det bästa som finns. Bara det att de får uppträda i en så fin konsertsal som Acusticum är värdefullt, säger Pär Olofsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!