Alexander Bard och Jan Söderqvist titulerar sig cyberfilosofer och framtidsforskare efter succén med böckerna ”Nätokraterna”, ”Det globala imperiet”, ”Kroppsmaskinerna” och ”Synteism”, som de skrivit tillsammans.
De tre förstnämnda ingår i serien ”Futuratrilogin”.
– Böckerna har väckt ett mycket stort intresse runt om i världen, så det är inte utan att jag är stolt över att Alexander kontaktade mig och frågade om inte Classica vill ge ut dem, kommenterar entreprenören Göran Carlson.
Han tillägger att Alexander Bard samarbetat med hans Piteåbaserade ljudboksförlag förut.
– Han har hjälpt mig i en tidigare produktion och tyckte till min glädje att det fungderade bra mellan oss.
”Moderna leveranser”
Nu producerar Svenska Ljud Classica ljudböcker av författarduons samtliga fyra utgåvor. Böckerna har översatts till ett 20-tal språk och Classica har gett ut dem på engelska. Tre av de åtta ljudböcker som nu är aktuella kommer att ges ut innan årsskiftet, övriga i början på januari.
– Vi jobbar med Classica för deras proffsiga produktioner och eleganta leveranser till alla moderna digitala kanaler, säger Alexander Bard i ett pressmeddelande.
Att hans och Jan Söderqvists böcker fått så stort internationellt genomslag beror enligt honom på att duon ”på ett unikt sätt formulerar en nödvändig, grundläggande filosofi om det nya digitala och globaliserade samhället”.
– Det blir intressant att se hur ljudboksvarianten tas emot, med tanke på den succé de tryckta böckerna gjort. En stor målgrupp väljer av olika anledningar bort läsandet till förmån för att istället lyssna på böcker, konstaterar Göran Carlson.
En ny hypotes
Han påminner om att det var under sent 1990-tal som Alexander Bard och Jan Söderqvist, först på var sitt håll och sedan tillsammans, började utveckla en teori som de kallar nätokratihypotesen.
Sammanfattningsvis går den ut på att den nya teknologin innebär en interaktiv samhällsomvandling som är den mest omvälvande revolutionen i människans historia. Den digitala revolutionen är så radikal att den genomsyrar allt, och förändringen går så snabbt att omställningen kan bli plågsam.
Duon utgår i sin samtidsanalys ifrån att människornas biologi knappt förändras alls under lång tid, det är teknologin som står för förändringarna i levnadsvillkoren.
”Futuricatrilogins” profetior behandlar det krig som kontrollen över internet kommer att utlösa, samt vilka globala följder det får för maktstruktur och ideologi. Sista delen tar upp vad som kan väntas på individuell nivå.
Den senaste gemensamma boken ”Synteism” fortsätter på temat individualism i en virtuell snarare än fysisk verklighet.