Arabiska ornament och sexig lyrik

Erotik, kärlekslängtan och religion är begrepp som musikhögskolan tar fasta på i helgen, liksom arabiskinfluerad musik med två urpremiärer. I dag hålls seminarium om Höga visan med islamologen Jan Hjärpe och på söndag samarbetar Norrbotten Neo och Erik Westbergs Vokalensemble för första gången - i konserten "Arabesker".

"Arabaesker" heter programmet när Norrbotten Neo och Erik Westbergs Vokalensemble samarbetar för första gången, med körledaren som dirigent. Bilden från gårdagens repetitioner i Studio Acusticums orkesterrum. Konserten kommer även att kunna höras i Sveriges Radio, som spelar in den på söndag.

"Arabaesker" heter programmet när Norrbotten Neo och Erik Westbergs Vokalensemble samarbetar för första gången, med körledaren som dirigent. Bilden från gårdagens repetitioner i Studio Acusticums orkesterrum. Konserten kommer även att kunna höras i Sveriges Radio, som spelar in den på söndag.

Foto: Anders Westergren

PITEÅ2011-02-04 06:00

"Höga visan och de abrahamistiska religionerna" är rubriken på det seminarium som inleder den arabiskinfluerade helgen idag, fredag eftermiddag.

Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi vid Lunds universitet, utgår från Höga visans texter och islams, kristendomens och judendomens gemensamma rötter, medan övriga medverkande betonar en mera musikalisk utgångspunkt.

Med på seminariet är nämligen tonsättarna Jan Sandström och Mats Larsson Gothe, vars verk "Fatima" respektive "Lilits återkomst" uruppförs vid söndagens konsert i Studio Acusticums stora sal.

Diyar Boskani från Stockholm, med rötter i Mellanöstern och kännedom om kurdisk musik och kultur, är också en av de inbjudna gästerna. Han är utbildad ljudtekniker vid Luleå tekniska universitets institution för musik och medier i Piteå och arbetar som producent.

- Både seminariet och föreläsningen kommer att bli mycket spännande, det vågar jag säga på förhand. Jan Hjärpe har skrivit en mycket vacker text om Höga visan som ju också kallas Sångernas Sång. Inspirerande, säger Vokalensemblens dirigent och konstnärliga ledare Erik Westberg.

Svensk-arabisk syntes
Söndagens konsert med EWV och Neo spelas in för Sveriges Radio. Presentatör är Gerd Román, kanslichef på Sveriges körförbund.

Konsertprogrammet inleds med det av EWV beställda körverket "Fatima" som är inspirerat av en arabisk folkmelodi.

Nästa stycke är "Madrigal", en herdesång av fransmannen André Jolivet (1905-1974). Den efterföljs av Sven-David Sandströms "Four Songs of Love". De fyra kärlekssångerna skrev han 2007.

Före paus hinns också "Aliti - Mentre stiamo respirando" med. På svenska blir titeln ordagrant översatt "Under tiden vi andas" och musiken är en syntes mellan svensk och arabisk folkmusik.

Dikter från Libanon
Pär Lindgren skrev stycket 2006 för Seattle Chamber Orchestra, i samband med den värsta hysterin kring Muhammed-teckningarna. Första gången stycket spelades i Sverige var i Piteå i maj förra året, också då av Neo och i närvaro av tonsättaren som kort och gott kallar verket "Andetag".

- Genom att betona olika toner i samma musikaliska grundmaterial vill jag visa att vi alla har en gemensam andning, att vi människor är ganska lika vare sig vi är svenskar eller araber, förklarade han för PT då angående hur han förhållit sig till de folkmusikaliska tongångarna.

Konsertens huvudnummer är programmets andra uruppförande. "Lilits återkomst" ett beställningsverk av Mats Larsson Gothe för Erik Westbergs Vokalensemble och Norrbotten NEO.

Enligt förhandsbeskrivningen skapar tonsättaren ett starkt förhållande mellan den arabiska musiken och det svenska köridealet.

Texterna har hämtats ur den libanesiska författaren Joumana Haddads diktsamling "Lilits återkomst".

Sexig lyrik
Konserten avslutas med "Le Cantique des Cantiques" (Sångernas sång) av fransmannen Daniel Lesure (1908-2002) med Höga visans vackra texter om kärlek och längtan.

Erik Westberg håller med Jan Hjärpe om att den åtta kapitel långa Höga visa är en samling av sexuellt laddad kärlekslyrik, som inte nödvändigtvis har enbart med längtan efter Gud att göra.

-  Texterna från "Höga visan" är härligt lustfyllda! konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!