Vattenmanifestationen har sin upptakt i nätverksträffen för ny musik i London, New music incubator, 2011. Där möttes jazz- och vissångerskan Annika Cleo, kompositören Jonas Asplund, och Norrbotten Neos klarinettist Robert Ek.
Den sistnämnda är alltså orsaken till att ”One Water” som hade urpremiär för ett år sedan, också hittat till Piteå.
Producenten Annika Cleo, med rötter i både Helsingfors och Göteborg, har länge engagerat sig i världens vattenförsörjning och vattentemat tilltalar även de övriga medverkande. Totalt är det åtta personer som nu ska turnera med ”One Water”: en kompositör, en jazzsångare, en modern dansare, en videokonstnär, en instrumentskapare, en ljusdesigner och ett par musiker.
Vetenskap och konst
För några år sedan gjorde Annika Cleo en enklare vattenföreställning i Järna och kunde utveckla den när hon fick ett stipendium från Statens musikverk i Sverige och ett bidrag från Svenska kulturfonden i Finland.
Den nya och mer omfattande versionen hade urpremiär i Södertälje för ett år sedan.
Annika Cleo har i viss mån varit involverad i musikskapandet, men poängterar att det är Jonas Asplund som komponerat musiken. Han är född i Göteborg, bor liksom hon i Stockholm, och komponerar gärna musik med elektroniska inslag. Norrbotten Neo hör till de ensembler han samarbetar med sedan länge.
– Intresset för att arbeta med vatten och konst på olika sätt har funnits med mig under lång tid och nu ville jag kombinera vetenskap och konst med människor.
– Vi består alla till så stor del av vatten och vattenmängden på jordklotet är konstant sedan miljontals år tillbaka.
– Vattnets ständiga närvaro är en fin bild för den kreativa sinnevärlden och det väcker känslor, säger Annika Cleo.
Många element
Instrumentalisterna i ”One Water” består förutom av Robert Ek på klarinett av cellisten Adina Sabin, violinisten Anna Kroeker, samt Sam Underwood som spelar på ett nyskapat vatteninstrument.
Dessutom är koreografen Janne Marja-Aho som också dansar och bidrar med sin röst involverad, samt videokonstnären Amy Cunningham och ljusdesignern Toni Haaranen.
Annika Cleo själv står för dramaturgi, sång och textgestaltning.
– Jag hoppas också på en lokal barn- och ungdomskör. Den 23:e blir det en skolföreställning för åttondeklassare i Piteå kommun på förmiddagen och en offentlig på kvällen, säger hon.
En viktig del av programmet är en föreläsning om vattnet och hur det är beskaffat. Nigel Wells som är känd för sina vattenreningsskulpturer som han kallar flowforms, håller i den.
Hans skapelser har former som renar vatten med hjälp av virvlar och finns i både små och stora format. Han visar med dem konkret hur vatten rör sig, vilket ökar medvetenheten om vatten hos deltagarna och bidrar till en helhetssyn på hur det samspelar med andra element.
Välgörenhetsaspekt
I seminariedagen om vatten ingår också en slags vattenverkstad, workshop, som intresserade kan delta i för att testa sina egna idéer i en process med social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet för ögonen.
– Intäkterna från ”One Water” ska gå till ett projekt i södra Indien för att köpa solvatten, en jämförelsevis enkel och billig svensk uppfinning för vattenrening som gjort stor skillnad i Afrika och Nepal, säger Annika Cleo.
Hon hade aldrig varit i Piteå tidigare, men tycker om miljön:
– Att komma hit och jobba med vatten är lätt, det finns ett intresse, säger Annika Cleo.