Annastinas mussla bor i Konstparken
Ikväll avtäcks årets nya skulptur i Piteå konstpark. Annastina Eriksson har skapat "Musslan" i två millimeters svartplåt och laserskuret glas, med hjälp av en händig plåtslagare i Bergsviken och en billackerare.
"Musslan" heter Annastina Erikssons skulptur i Piteås konstpark.
Foto: Robert Lundberg
De största blåmusslor hon gjort hittills är formade i lera, men när hon fick i uppdrag att sätta sitt signum i Konstparken ville hon göra en riktigt stor skulptur som dessutom måste vara hållbar.
Proffsig hjälp
Hon började med att göra en miniatyr i lera och glas som hon sedan visade upp vid flera lokala plåtverkstäder. Överallt fick hon kalla handen.
- Allihop sa att det inte gick att forma plåtarna som jag visade att jag ville ha dem. Till slut kom jag till Bo Wikström på Piteå Industriteknik i Bergsviken och han var den enda som direkt sa att det skulle gå bra.
Anders Berglund som är anställd där har fått till bucklorna precis som Annastina Eriksson tänkte sig.
- Formen har han värmt och hamrat till. Han använde ett stort traktordäck och en specialgjord gummiklubba, säger Annastina Eriksson som i sista stund hindrade medarbetaren från att avsluta med att jämna till den enligt henne perfekt buckliga ytan.
Rätt blå färg
Skulpturens delar är ihopsvetsade och därefter sprutmålade med billack av Annastina Erikssons svåger Thyr Lundgren som är pensionerad billackerare. Färgen är blandad i Öjebyn efter hennes önskemål.
- Vi gjorde många försök på datorn innan vi fick fram rätt blå färg. Jag är mycket nöjd över resultatet och det är meningen att färgen ska hålla för alltid, säger konstnären.
Fiffig glaslösning
Naturligtvis är det en öppen mussla hon formgivit - Annastina Eriksson är aldrig sen att framhålla hur vackra blåmusslornas innandöme är, men den här musslan är blå och inte vit inuti.
Det beror på att inne i skalet ska en glaskula lysa med hjälp av en halogenstrålkastare. Glaskulan syns bättre mot mörk bakgrund, förklarar Annastina Eriksson.
- Kulan har jag gjort som ringar med luft emellan, för att få ner vikten. Det är bara de bitar som är högst upp som består av hela glasskivor, men den väger ändå 15 kilo, säger hon.
Hennes önskemål om att "Musslan" ska placeras så nära vattnet som möjligt har hörsammats och ikväll avtäcks skulpturen som är fastcementerad i en låda toppad med grus och vackra stenar.
- Äntligen har jag fått göra en riktigt stor blåmussla! säger Annastina Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!