Andreas bok tar kärleken på allvar

PORTRÄTT. Andreas Nordgren från Piteå har skrivit en självutlämnande bok om kärlek. Tematiken är kärleken till en annan person, och i de personliga styckena gestaltas också framtidsvisioner och tillbakablickar.

Piteå2006-07-20 00:00
Andreas Nordgrens nya bok "En bok om kärlek - Dårens dagbok" sträcker sig från september 2003 till april 2006. Texterna är sedan tidigare publicerade på ett community på internet. Boken innehåller 200 stycken eller 440 sidor genomsyrade av kärlek.

Redan på försättsbladet gör Andreas Nordgren en markering: "Jag har valt att bevara texterna så som de var i skrivandets stund för att bibehålla dem autentiska" för att sedan tillägga: "Syntaxen har ej varit en trogen vän". Grammatiken är inte det viktiga i boken, utan känsloskikten.

Andreas Nordgren har sedan sin första bok publicerat sig själv. Diktsamlingen "Tusen år" kom år 2000 och romanen "Primatplaneten" 2004. Den nya boken är tryckt i en kompisutgåva på 30 exemplar, även om han planerar en ny upplaga till hösten.

Roten till kärleken

"En bok om kärlek" är en dagbok på ett skönlitterärt sätt. Genom boken pågar ett läkande.

- I början är texterna mer poetiska, sedan övergår de till en vanlig prosa. Egentligen går boken från mörker till ljus, säger han.

Förutom funderingar kring kärlek finns stänk av hans egen kristna tro och romantiska skildringar.

- Jag lämnar ut mig. Man lär känna mig som jag är.

Andreas Nordgren har i skrivandet försökt hitta roten till kärleken.

- Läsaren märker i slutet att sökandet är lönlöst. Kärleken är det mest centrala i livet, den är ryggmärgen och utan den kan man inte stå.

Fånga tidsandan

Andreas Nordgren står själv för tryckkostnaderna till sina böcker. Han beräknar att han har lagt ut cirka 15 000 kronor genom åren, och han har aldrig sökt bidrag. Visst finns tankar om att försöka bli utgiven på ett större förlag, men det viktigaste är att skriva.

- Man gör ett avstamp genom att trycka upp ett manus. Och jag brukar tänka: Varför inte trycka upp manuset istället för att vänta två till tre månader på refusering?

Hans nya skrivprojekt, "Brevduvan och lögnen", handlar om en 14-årig kille som blir kär i en äldre kvinna. Handlingen utspelar sig under 1970-talet och redan nu samlar han på sig fakta för att fånga tidsandan.

- Det här blir det jag kommer att satsa på, jag kommer att skicka manuset till ett traditionellt förlag, säger Andreas Nordgren.

Han tycker inte det är något fult med att vara en lokal författare. Hemtrakterna fortsätter ge inspiration. Skrivandet har alltid fungerat som en ventil för honom.

- För min egen del, för min personliga utveckling gör skrivandet mig gott. Om jag längre fram skulle bli mer publicerad får jag ta det som en bonus.

Nästa del i serien om lokala författare publiceras 22 juli. Då intervjuas Berit Ölund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!