Sedan många år tillbaka har Alexandra Nyman stått upp för jämlikhet och rättvisefrågor. Redan när hon gick i fyran tog hon diskussionerna när klasskamraterna använde könsord som skällsord. I dag har hon kombinerat sitt sociala och politiska engagemang med konsten, som varit hennes största intresse.
– Jag har börjat använda konsten mer och mer för att få ut ett budskap. Tidigare var konsten något jag gjorde för min egen skull, men jag upptäckte hur lätt det är att använda något jag är bra på och något som människor gillar för att få folk att tänka efter, säger hon.
– Jag har testat mycket inom konsten. I början var allt roligt, men det blev också väldigt spretigt. Nu börjar jag hitta min personliga stil. I och med ”Pussy power” blev det också väldigt politiskt.
Superhjälte-symbol
Symbolen ”Pussy power” är uppbyggd av trianglar och avbildar ett kvinnligt könsorgan på ett sätt som är enkelt att använda för att förmedla det budskap Alexandra Nyman vill sprida.
– Symbolen uppstod på Framnäs. Vi skulle göra en textil på temat madonna/gudinna och fick läsa på hur de avbildats genom tiderna. Just då var jag inne i en geometri-period och fick höra att trianglar sedan länge är en symbol för det kvinnligt gudomliga. Så jag började rita på formen, och tyckte att den blev riktigt bra, säger hon.
Hon säger själv att den är avsedd som en superhjälte-symbol, och stora liknelser finns med de klassiska hjälteemblem som Batman, Superman och Spiderman bär.
– Det är hela meningen. Ingen som ser symbolen tycker att den står för något svagt.
Förutom att trycka symbolen på tröjor och väskor har Alexandra Nyman skrivit ett manifest som hör ihop med konceptet ”Pussy power”. Hon bad kvinnor skriva till henne om vad de anser är kvinnligt, starkt och värt att vara stolt över. Resultatet blev en text, både politisk och mänsklig, som förklarar vad ”Pussy power” står för.
– Visst är texten politisk, jag är ju politisk. Jag står upp för feminism och mänskliga rättigheter. Jag är stolt över att ha en fitta och stolt över att vara kvinna, säger hon.
Hon berättar att hon med sin konst och sitt ”Pussy power”-manifest vill försöka återerövra ordet ”fitta”, och vill att det ska stå för något positivt och starkt istället för något negativt och svagt.
– Jag kan inte återerövra en hel politik eller ett samhälle, men jag kan återerövra ett ord. Så jag ska återerövra ”fitta”.
Blir less
Kampen för att återta betydelsen av ett ord som blivit draget i smutsen och hennes förmåga att ta diskussioner mot orättvisor har gjort att Alexandra Nyman ofta får höra att hon är modig, något hon själv inte är helt förtjust i att höra.
– Jag blir så jävla less. Är man modig för att man tar en diskussion? Är inte det självklart? Jag gör inte det för att vara stark och få komplimanger. Det är väl klart att man står upp för sina medsystrar.
Ska vara ett slagord
Frustrationen har haft sin beskärda del i skapandet av Alexandra Nymans feministiska konst. De ständiga diskussionerna kring jämställdhet har hon tagit i åratal, men nu säger symbolen ”Pussy power” mycket av det som behöver sägas.
– Nu räcker det med att ha ”Pussy power” på tröjan så säger det någonting. Många gillar det jag gör och kommer med egna idéer på hur det ska kunna spridas. Det tycker jag är jättekul, säger hon.
I dag har Alexandra Nymans symbol fått spridning och börjat leva sitt egna liv. Hon berättar att många känner igen symbolen utan att veta att det är hon som skapat den. Snarare än att värna om sitt konstnärliga ego tycker hon att det är bra att symbolen hittar egna vägar.
– Det är fantastiskt att Pussy Power får den spridning det förtjänar. Jag vill att det ska spridas utanför Piteå, ut i Sverige och i världen. Det kan jag inte göra helt själv. Pussy Power har blivit självständigt, sin egna grej. Det är perfekt, det är meningen. Pussy Power ska vara ett slagord!