Skriver ny bok efter Bakvatten

40-årskrisen gjorde verklighet av författardrömmarna. Maria Broberg skrev romanen Bakvatten delvis på Pitemål innan hon översatte till Sorselemål. "Det finns många gemensamma nämnare."

Författaren Maria Broberg, uppvuxen i Piteå, signerade böcker och talade på Ordmån under måndagskvällen.

Författaren Maria Broberg, uppvuxen i Piteå, signerade böcker och talade på Ordmån under måndagskvällen.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-11-22 21:50

I måndags var Maria Broberg tillbaka i uppväxtstaden Piteå för att signera böcker och tala på Ordmån. De fysiska träffarna har tagit fart under hösten, men det är första gången hon möter publiken på "hemmaplan".

– Bakvatten kom ut samma dag som Sverige stängde ned. Det har känts lite bisarrt. Boken fick jättefina recensioner och sålde jättebra, men det fanns inga arrangemang att delta i. Man kunde inte fara ut och träffa läsare, säger Maria Broberg.

Hon är uppvuxen i Piteå, men bor numera i Nedre Saxnäs. Hennes debutroman Bakvatten utspelar sig i en fiktiv by utanför Sorsele och historien kretsar kring en liten pojkes försvinnande och människorna som berörs av det.

– Jag brukar säga att det är en relationsroman med spänningsinslag. Den berättar om vad som leder fram till försvinnandet och även vad som händer efter försvinnandet och efter att hans kvarlevor hittats.

Bakvatten är delvis skrivet på Sorselemål och Ordmåns besökare fick bland annat höra hur det är att skriva på dialekt. 

– Bakvatten har lite speciell uppbyggnad. Den hoppar fram och tillbaka i tiden och berättas ur flera olika personers synvinkel. Det är mycket mer dialekt i den äldre tiden. 

Maria Broberg är uppvuxen med Pitemål och till sin hjälp för att skriva på Sorselemål har hon bland annat läst på sociala medier.

– Sorselebor skriver jättemycket på dialekt, vilket jag tycker är fascinerade. Även om jag känner många som pratar Pitemål i vardagen, så är det ingen som skriver så.

Ibland skrev Maria Broberg på Pitemål och översatte till Sorsemål i efterhand.

– Det finns många gemensamma nämnare. Framförallt handlar det om ordföljd. Men sedan har det slunkit med lite Pitemål där jag inte varit medveten om det.

Med ett yrke som kommunikatör och en bakgrund som journalist har Maria Broberg lång erfarenhet av att skriva. Att det blev en roman beskriver hon som resultatet av en 40-årskris.

– När jag närmade mig 40 kände jag att det är dags att ta tag i drömmarna. Det är nu eller aldrig.

Maria Broberg har påbörjat arbetet med en ny roman, men beskriver arbetet som halvtrögt. Arbetssituationen varit tuff under pandemin och hon har helt enkelt inte orkat ägna sig så mycket åt skrivande.

– Sedan tror jag inte att jag är ensam om att ha svårt att skriva när man inte kan umgås som vanligt och träffas i de här kreativa sammanhangen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!